nieuws

Verzwijgen kamer op Wallen is slecht werknemerschap

Arbeidsrecht

Verzwijgen kamer op Wallen is slecht werknemerschap

Een werkgever wil begrijpelijkerwijs niet geassocieerd worden met raamprostitutie. Door daarover geen openheid van zaken te geven is er reden voor ontslag.

Een werknemer is al sinds 1978 in dienst bij een werknemer en houdt zich bezig met de verkoop van advertentieruimte. Nu krijgt de werkgever een anonieme brief waarin de werknemer wordt beschuldigd van betrokkenheid bij prostitutie, mensenhandel, drugssmokkel en het uitbuiten van ouderen.

De werkgever laat de beschuldigingen door een bedrijfsrecherchebureau onderzoeken en ontdekt dat de werknemer een kamerverhuurbedrijf op de Amsterdamse Wallen runt. De werkgever vindt de aard van de nevenwerkzaamheden verwerpelijk en wil niet geassocieerd worden met een branche die in de stad zo onder vuur ligt. De kantonrechter wordt daarom gevraagd de arbeidsovereenkomst te ontbinden.

De kantonrechter vindt het begrijpelijk dat de werkgever niet geassocieerd wenst te worden met raamprostitutie; ook niet indien het gaat om legale activiteiten. Volgens de kantonrechter heeft de werknemer in strijd gehandeld met het goed werknemerschap door de activiteiten aanvankelijk te verzwijgen. Hoewel in de arbeidsovereenkomst geen duidelijke afspraken zijn gemaakt over het verrichten van nevenactiviteiten, wordt de arbeidsovereenkomst ontbonden. Aan de werknemer wordt een relatief geringe vergoeding toegekend, gebaseerd op een correctiefactor C = 0,25.

Kantonrechter Amsterdam 4 april 2012, LJN: BW4345

 Stëffan de Jong is oprichter van Sterc Arbeidsrecht Advocaten

 

Reageer op dit artikel