nieuws

FNV wil gezond werk voor de rechter afdwingen

Arbeidsrecht

FNV wil gezond werk voor de rechter afdwingen

Bureau Beroepsziekten (BBZ) van de FNV wil samen met FNV Bondgenoten met een kort geding afdwingen dat vervoersbedrijf Connexxion Zuidwest Drenthe binnen een maand andere bussen inzet. Volgens BBZ zijn de huidige bussen ziekmakend.

De chauffeurs rijden nu met Mercedes Sprinter City 35-busjes. Volgens BBZ deugen deze bussen niet als het gaat om vering, stoel, ergonomie en de afmetingen van de cabine. De chauffeurs zouden daarom vrijwel allemaal last hebben van rug- , nek-, arm- en knieklachten en hoofdpijn.

Een klacht bij de Arbeidsinspectie werd gegrond verklaard. In december 2011 deed BBZ startte BBZ namens de chauffeurs een PreCash-procedure. Dit is een preventieve collectieve aansprakelijkheidsstelling. De werkgever wordt dus al aansprakelijk gesteld voordat er ongelukken gebeuren.

BBZ-directeur Marian Schaapman vindt dat ondanks de aansprakelijkheidsstelling een gang naar de rechter toch onvermijdelijk is. Ondanks eerdere afspraken zijn volgens haar geen andere bussen ingezet en de roosters niet verbeterd. 'Onze eis is dat de Mercedes bussen per 1 juli a.s. door Connexxion uit de roulatie worden gehaald. Inmiddels hebben zich de eerste chauffeurs bij ons gemeld die langdurig zijn uitgevallen. Dat is nu precies wat wij hadden willen voorkomen met onze PreCash-actie. Het is onverantwoord dat de chauffeurs nog langer moeten rijden op deze ziekmakende bussen.'

De zaak dient donderdag 14 juni voor de rechtbank in Assen.

Reageer op dit artikel