nieuws

Ontslagrecht is juridisch werkgelegenheidsproject

Arbeidsrecht

Ontslagrecht is juridisch werkgelegenheidsproject

Het huidige Nederlandse ontslagsysteem is een 'paradijs voor advocaten, een juridisch werkgelegenheids­project waarin 4 miljard euro rondgaat’. Dat zei VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes donderdag tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer.

Wientjes weersprak, samen met MKB-Nederland-voorzitter Hans Biesheuvel, dat met de ontslaghervorming uit het Lenteakkoord een hire and fire-samenleving ontstaat.

Consequenties
Volgens Biesheuvel staan in kleine bedrijven werkgever en werknemer naast elkaar op de werkvloer. 'Daar ontsla je toch niet zomaar?' Wientjes en Biesheuvel maken zich wel zorgen over de consequenties van het nieuwe ontslagsysteem voor kleine bedrijven. De last van het doorbetalen van de WW gedurende maximaal zes maanden moet collectief worden geregeld, aldus Biesheuvel.

Zorgpunt
Wientjes wees erop dat grote buitenlandse bedrijven nog altijd positief zijn over het Nederlandse vestigingsklimaat, maar het huidige ontslagrecht als een zorgpunt zien. 'Ze begrijpen niet dat iemand een gouden handdruk krijgt en de volgende dag aan de slag kan gaan in een nieuwe baan.'

Reageer op dit artikel