nieuws

Werknemer moet boete zelf betalen

Arbeidsrecht

Werknemer moet boete zelf betalen

Wie op de hoogte had kunnen zijn van regelgeving, moet zelf opdraaien voor een boete als hij zich er niet aan houdt.

Een vrachtwagenchauffeur die voor het eerst op Polen reed, was niet op de hoogte van de verplichting een vignet aan te schaffen. Dit vignet kostte 11,50 euro en was niet aan de grens te koop toen hij hem nodig had. Hij kreeg een boete van 750 euro.

In eerste instantie had zijn werkgever hem gevraagd dit voor te schieten, maar bij terugkomst bleek hij het bedrag niet terug te krijgen van zijn baas. Het zou zijn eigen schuld zijn geweest dat hij de boete had gekregen.

Boete verhalen
De kantonrechter stelde de werkgever in het gelijk. Niet omdat het werknemers altijd hun eigen boetes moeten betalen overigens. De Hoge Raad (13 juni 2008, JAR 2008/185) had reeds overwogen dat er op zich geen wettelijke grondslag is om een boete te verhalen op een werkgever, maar dat er wel situaties zijn waarin de werkgever een boete voor zijn rekening moet nemen. Hij noemde twee voorbeelden. De eerste: als een werkgever de desbetreffende overtreding heeft bevorderd. Ten tweede: als de werknemer handelt zonder de benodigde vergunning of rijdt met een onverzekerde auto, terwijl de werkgever voor die vergunning of voor de verzekering had moeten zorgen.

In dit geval is hiervan echter geen sprake, oordeelt de rechter. Hij acht het bewezen dat werknemers van de betreffende organisatie voor vertrek naar een land altijd in de informatiemap horen te kijken die in de kantine ligt. Daarin staat beschreven waarvoor werknemers moeten zorgen om naar een bepaald land te kunnen rijden. Dat had de werknemer niet gedaan.

LJN: BW7684,Sector kanton Rechtbank Dordrecht

Reageer op dit artikel