nieuws

Zzp’er krijgt gelijke bescherming tegen werkrisico’s

Arbeidsrecht

Zzp’er krijgt gelijke bescherming tegen werkrisico’s

Werkgevers moeten zzp'ers vanaf 1 juli dezelfde bescherming bieden tegen gezondheidsrisico's als personeel in loondienst.

Dat maakt staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekend in de Staatscourant. Daarin staan de nieuwe regels over de gelijke arbeidsomstandigheden die zullen gelden voor werkgevers die zzp´ers inhuren. Deze zullen ingaan per 1 juli aanstaande. Momenteel bestaan er verschillende regels voor zzp´ers en werknemers in loondienst, al doen ze hetzelfde werk binnen hetzelfde bedrijf.

De staatssecretaris paste de regels aan op een eerder advies van de Sociaal Economische Raad (SER) om te voorkomen dat deze groep zelfstandigen meer risico´s lopen dan andere werknemers. Ook moeten volgens de aanpassingen het handhaven van de regels gemakkelijker worden.

De SER en verschillende bonden pleiten al jaren voor gelijke bescherming van het steeds grotere aantal zelfstandigen. Ook rechters oordelen vaker in het voordeel van de zzp'er. Op die manier wordt ook concurrentie op arbeidsvoorwaarden voorkomen, meent de Raad.

 

Reageer op dit artikel