nieuws

Ontslagrecht bedreigt betaald voetbal

Arbeidsrecht

Ontslagrecht bedreigt betaald voetbal

De voetbalwereld maakt zich zorgen om de gevolgen van het ontslagrecht op het betaalde voetbal. Het Haagse plan om tijdelijke contracten na een aantal verlengingen om te zetten in vaste, gaat Nederlandse clubs veel geld kosten.

De transfermarkt, het verkopen van spelers aan andere -buitenlandse – clubs, draait namelijk op tijdelijke contracten. Dat schrijft Het Financieele Dagblad. Een speler krijgt binnen het huidige systeem een tijdelijk contract, maximaal van drie jaar. Wordt de speler binnen die tijd verkocht, dan moet de overnemende partij het contract afkopen om het te beëindigen. Daar verdienen de clubs hun geld aan.

Vaste contracten zijn in het betaald voetbal niet gangbaar, want die maken het onrendabel voor clubs om spelers te verkopen. Een speler kan namelijk na een opzegtermijn overstappen, en dat levert de club niets op. En als het contract bijna afloopt, zal een geïnteresseerde partij liever even wachten totdat hij de speler ‘gratis op kan halen' dan dat hij het contract afkoopt.

Het nieuwe ontslagrecht zal de concurrentie van de Nederlandse voetbalmarkt op internationaal vlak sterk doen afnemen, is de zorg. Het kan 'rampzalige gevolgen' hebben voor het Nederands voetbal en het transfersysteem, meent Voetbal International op haar website.

Reageer op dit artikel