nieuws

‘Pak woningmarkt aan, niet belastingvrij forensen’

Arbeidsrecht

‘Pak woningmarkt aan, niet belastingvrij forensen’

Vakbonden en reizigersbond Rover roepen de politiek op te stoppen met de forensentaks. ´Zoek de oplossing liever in het herstructureren van de woningmarkt´, zeggen ze.

In een brief roepen de  vakbonden FNV, CNV, MHP en reizigersbond Rover het kabinet op de  forensentaks een halt toe te roepen. Zoals het er nu naar uitziet gaat de invoering in 2013 door want het is opgenomen in het Belastingplan 2013. Desondanks hebben de meeste politieke partijen die maatregel in het lenteakkoord bedacht hebben, zich alweer uitgesproken tegen het belasten van reiskosten voor personeel.

Stop ermee, zeggen de bonden. De invoering zal namelijk voor alle mensen die met het OV of de auto naar hun werk gaan jaarlijks 600 tot 1200 euro extra reiskosten opleveren. Door de maatregel worden reiskosten vanaf volgend jaar belast. ´Zij moeten vanaf 1 januari geld toeleggen om naar hun werk te gaan´, schrijven de bonden. Ook heeft de maatregel een nadelig effect voor werknemers die huur- en zorgtoeslagen ontvangen.

De taks heeft als doelstelling dat mensen dichter bij hun werk gaan wonen, maar omdat de woningmarkt op slot zit en de banen schaars zijn, wordt dat doel helemaal niet gehaald. De coalitie meent dat het bezuiniging die de taks op moet leveren (1,3 miljard euro) gezocht moet worden in de woningmarkt. De drie vakbonden werken al jaren samen met de ANWB en werkgevers om bijvoorbeeld Het Nieuwe Werken te stimuleren; op flexibele tijden en thuis werken. ‘De forensentaks dendert hier dwars doorheen', menen zij.

Lees hier hoe de belasting woon-werkverkeer gaat werken.

Reageer op dit artikel