nieuws

‘Stop schijnzelfstandigheid van werknemers’

Arbeidsrecht

‘Stop schijnzelfstandigheid van werknemers’

Er moet een einde komen aan de schijnzelfstandigheid van zzp'ers in de bouw, meent FNV Zelfstandingen Bouw. Werknemers moeten zich voortaan persoonlijk inschrijven bij de Kamer van Koophandel om schijnconstructies te voorkomen.

Schijnzelfstandigen zijn werknemers, meent FNV Zelfstandigen Bouw (Zbo) op haar website. Deze moeten zo snel mogelijk weer de bescherming krijgen van cao en arbeidswetgeving. De vakvereniging roept de politiek in een brief op de positie van zelfstandigen te verbeteren.

Daarvoor is er volgens de vakvereniging met 10.000 leden een eenduidige definitie nodig van ‘zelfstandige'. Door een maas in de wet kunnen louche bemiddelaars momenteel hun werknemers als zelfstandig ondernemer inschrijven  bij de Kamer van Koophandel. In feite zijn de werknemers dan in loondienst, maar de bemiddelaar hoeft zo geen bescherming te bieden in de vorm van arbeidsongeschiktheid of pensioen. 

Zelfstandigen zouden zich persoonlijk moeten melden bij de KvK om zich in te schrijven als zelfstandigen, zonder tussenpersoon, meent Zbo. Ook het misbruik dat dit soort bedrijven maken van de VAR dient hard te worden aangepakt.

Reageer op dit artikel