nieuws

Relatiebeding gaat om meer dan alleen directe contacten

Arbeidsrecht

Een werknemer van een adviesorganisatie moet zich houden aan een relatiebeding met een lijst van 232 bedrijven.

Relatiebeding gaat om meer dan alleen directe contacten

De werknemer heeft een kort geding aangespannen tegen zijn vorige werkgever nadat die hem een lijst bedrijven had gestuurd van 232 bedrijven. Eerder had de werkgever een lijst gestuurd die 23 A4-tjes omvatte.

Vorig jaar heeft de werknemer ontslag genomen en is elders in dienst getreden. Hij had bij zijn vorige werkgever een relatiebeding dat drie jaar geldt. Dat is gebruikelijk in de transfer pricing-markt waarin hij werkzaam was. Hij vond echter dat alleen de bedrijven waarmee hij direct contact had gehad in het beding mochten staan en niet de organisaties die hier op één of andere manier aan waren gelieerd.

Volgens de oud-werkgever zou dit betekenen dat de oud-werknemer feitelijk bij iedere organisatie kon gaan werken, omdat een contact een een bedrijf vrij gemakkelijk via een ander bedrijfsonderdeel kan verlopen.

De rechter was het eens met de werkgever. Voor de rechter woog onder meer dat in het jaar dat de werknemer nu weg is, de oud-werknemer niet tegen de grenzen van het relatiebeding was aangelopen.

LJN: BW3650,Sector kanton Rechtbank Amsterdam

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels