nieuws

Buitenlands personeel: 3 nieuwe regels

Arbeidsrecht

Buitenlands personeel: 3 nieuwe regels

Werkgevers die personeel uit het buitenland in Nederland willen laten werken, moeten rekening houden met nieuwe regels.

Een deel daarvan maakt de samenwerking eenvoudiger, maar op sommige gebieden is de overheid juist strenger geworden. De belangrijkste punten samengevat:

Tewerkstellingsvergunning is een jaar geldig

Werkgevers die erin slagen met success een tewerkstellingsvergunning aan te vragen, moeten er rekening mee houden dat deze slechts een jaar geldig is, in plaats van onbeperkt. Bovendien betekent verlenging van de werkzaamheden dat de werkgever een geheel nieuwe aanvraagronde voor de vergunning moet doorlopen. Roemenen en Bulgaren hebben overigens geen vergunning nodig om in de EU te komen werken.

Tot slot moeten werkgevers hun personeel van een marktconform loon voorzien en minimaal het voltijds minimumloon betalen, ook als de werknemers in deeltijd werken.

Geen tewerkstellingsvergunning meer nodig voor studie

Werknemers die bij een international bedrijf werken en een training of studie gaan volgen in Nederland, hebben daarvoor geen tewerkstellingsvergunning meer nodig.

Dit scheelt werkgevers veel administratieve rompslomp, omdat de aanvraagprocedure voor de vergunning voortaan niet meer nodig is. De nieuwe wetgeving is ingevoerd, omdat de sturende personeelsleden een bijdrage kunnen leveren aan de Nederlandse kenniseconomie.

Buitenlandse werknemer krijgt burgerservicenummer

Werknemers die samenwerken met Nederlandse overheidsinstellingen kunnen voortaan toch een Nederlands burgerservicenummer krijgen. Dit geldt voor zogeheten ‘niet-ingezetenen- die niet of korter dan vier maanden in Nederland wonen.

Reageer op dit artikel