nieuws

Die slechte werknemer ontslaan: zo doe je dat

Arbeidsrecht

Die slechte werknemer ontslaan: zo doe je dat

Die slecht functionerende werknemer moet ontslagen worden. Zo pak je dat aan.

Het plan van een werkgever om een slecht functionerende medewerker te ontslaan, ging vorige maand niet door. De kantonrechter was het er niet mee eens. De leidinggevende had geen goed verbeterplan opgesteld en kon ook niet aannemelijk maken dat de werknemer zijn werk niet goed deed.

Lees ook: Nieuw ontslagrecht geeft werknemer meer rechten

Om dat te voorkomen, moet een werkgever zich goed voorbereiden als hij een ondermaats presterende werknemer de laan uit wil sturen.

Leg taken en verantwoordelijkheden vast

Zorg ervoor dat er duidelijkheid is over wat van de werknemer in kwestie verwacht wordt. Alleen dan kun je iemand achteraf aanspreken op zijn prestaties. Het beoordelingsgesprek is hiervoor een geschikt moment. Laat de werknemer de afspraken ondertekenen.

Wees duidelijk over het probleem

Wanneer je de indruk krijgt dat de medewerker zijn taken niet goed uitvoert, trek dan op tijd aan de bel. Ga samen om de tafel zitten en geef duidelijk aan wat eraan mankeert. Dus niet: ‘We zijn niet tevreden over je resultaten’, maar: ‘We hebben afgesproken dat je deze maand twintig klanten zou binnenhalen en het zijn er maar negen.’ Het is ook verstandig om aan te geven wat je verwacht van de medewerker. Leg alles schriftelijk vast.

Bespreek een plan van aanpak

Welke mogelijkheden ga je de werknemer bieden om de situatie te verbeteren? Misschien is er een extra cursus nodig of kun je samen wekelijks de voortgang bespreken. De kantonrechter stelt het op prijs als een werkgever ook zélf inzet toont. Geef bovendien de werknemer gelegenheid zijn eigen mening over de problemen te geven. Leg ook die vast.

Overweeg een andere functie binnen het bedrijf

Als er ondanks alle afspraken en inzet niets verbetert, overweeg dan de werknemer een andere functie binnen het bedrijf aan te bieden. Dit is een punt waar ook de kantonrechter over nadenkt. Die functie moet dan uiteraard wel passend en beschikbaar zijn.

Werpt ook dit geen vruchten af en heb je als werkgever bovenstaande punten toegepast, dan is de kans vrij groot dat ook een kantonrechter inziet waarom de slecht functionerende medewerker beter ergens anders gaan werken. En anders is het misschien beter het ontslagtraject nog even uit te stellen.

Lees ook: Ontslag om slechte prestaties? Regel bewijs.

Reageer op dit artikel