nieuws

Gebrek aan vertrouwen reden voor ontslag

Arbeidsrecht

Gebrek aan vertrouwen reden voor ontslag

Er is al een tijdje gedoe: een werknemer meldt zich niet op de goede manier ziek en valt ook niet in de smaak bij collega’s. De kantonrechter maakt zich vooral zorgen om een gebrek aan vertrouwen.

Een werknemer van een onderhoudsbedrijf krijgt te horen dat hij niet goed functioneert. De schilder zou slecht communiceren, onnodig veel materialen gebruiken en problemen hebben met collega’s en leidinggevenden. Sommige medewerkers willen daarom niet meer met de schilder samenwerken.

Daar komt bij dat de werknemer zich niet op de goede manier zou ziekmelden. De schilder, die tien jaar bij het onderhoudsbedrijf in dienst is, krijgt van zijn baas te horen dat hij niet goed functioneert. Omdat er volgens de werkgever niets verbetert aan de situatie, ziet deze geen andere uitweg dan de schilder te ontslaan. Hij wil de arbeidsovereenkomst laten ontbinden ‘op grond van gewichtige redenen’.

Lees ook: Die slechte werknemer ontslaan: zo doe je dat

De schilder denkt er anders over: hij stelt dat zijn baas van hem af wil, omdat hij geen vaststellingsovereenkomst wil tekenen. Hierin staat dat de arbeidsovereenkomst beëindigd moet worden om bedrijfseconomische redenen. Daar komt bij dat de schilder vindt dat hij zich wel degelijk volgens de regels heeft ziekgemeld.

Al tien jaar geen functioneringsgesprek

Of dat inderdaad het geval was, laat de rechter in het midden, maar een ander punt stipt hij wel aan: de werkgever kan niet bewijzen dat de schilder zijn werk niet goed deed. Er is wel een beoordelingsformulier, maar dit is niet door de werknemer ondertekend. Bovendien had de werkgever in de afgelopen tien jaar nooit eerder een functioneringsgesprek met de schilder gehad.

Wel constateert de kantonrechter dat collega’s en leidinggevenden niet meer met de werknemer willen samenwerken. Daarom besluit de rechter het arbeidscontract te ontbinden. De werknemer heeft recht op een vergoeding.

 

Reageer op dit artikel