nieuws

Is nieuwe afspraak ook geldig zonder nieuw contract?

Arbeidsrecht

Is nieuwe afspraak ook geldig zonder nieuw contract?

Een werknemer die ziek wordt net nadat ze volgens de werkgever heeft afgesproken parttime te gaan werken, wil op fulltime-basis een ziekte-uitkering. Lukt dat?

Een administratief medewerker van een IT-bedrijf heeft al aan het begin van het contract dat zij bij haar werkgever is aangegaan, aangegeven dat ze graag op woensdagen vrij zou willen hebben.

De eerste tijd kon dat niet. Als zij namelijk vrij zou zijn, was er niemand om de administratie te bemannen. Duidelijk was dan ook in het contract opgenomen dat ze woensdagen tot kwart voor vijf moest werken. Een paar jaar later is echter in een onverwachte afspraak besproken dat het toch mogelijk was minder uren te gaan maken.

Dat is reeds vrij snel daarna in gegaan. De eerste woensdag heeft de werknemer wel een halve dag gewerkt, maar deze uren had ze bijgeschreven in haar verlof. De tweede woensdag heeft ze gevraagd of haar aanwezigheid gewenst was. Dat was niet het geval. Er was ondertussen iemand anders aangenomen voor de woensdagen. Snel daarna werd de werknemer echter ziek. Omdat ze claimt dat nog helemaal niet was formeel was afgesproken dat ze parttime werkte, doet ze aanspraken die gerelateerd zijn aan haar fulltime contract.

In hoger beroep wordt echter vastgesteld dat er geen nieuw contract getekend is, maar dat de nieuwe persoon wel expliciet is aangenomen voor de woensdagmiddagen omdat er anders niemand zou zijn op de administratie-afdeling. Daarnaast is het duidelijk te zien aan de verlofregistratie dat de werknemer de woensdag ervoer als vrije dag. Ook was er in een email reeds door werknemer gerefereerd aan haar parttime aanstelling.

De werknemer mag dus geen aanspraak meer doen op een fulltime status.

Rechtbank ’s ‘s-Hertogenbosch
ECLI:NL:GHSHE:2014:168

Reageer op dit artikel