nieuws

Kamerleden akkoord met Wet Werk en Zekerheid

Arbeidsrecht

Kamerleden akkoord met Wet Werk en Zekerheid

Werknemers met flexibele contracten hebben voortaan sneller recht op een vast contract. Dat is het gevolg van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid die door de Tweede Kamer is aangenomen.

Ook wordt het ontslagrecht eerlijker: zowel vaste als tijdelijke werknemers krijgen bij ontslag een transitievergoeding.

Minister Asscher is blij met de ruime steun voor zijn wet. “Ik ben ontzettend blij dat zo’n groot deel van de Tweede Kamer heeft ingestemd met een wet die voor een fatsoenlijke arbeidsmarkt zorgt, voor vast én flex”, zegt hij. “Deze wet zorgt ervoor dat werknemers een betere positie krijgen en weerbaar worden gemaakt in een snel veranderende arbeidsmarkt.”

Flex–ketenregeling een jaar uitgesteld

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft besloten de wijziging van de zogenoemde ketenbepaling met een jaar uit te stellen. Die wijziging houdt in dat werknemers niet na drie jaar, zoals nu, maar al na twee jaar aanspraak kunnen maken op een vast contract om te voorkomen dat werknemers te lang en tegen hun zin op opeenvolgende tijdelijke contracten voor dezelfde werkgever werken.

Oneigenlijk gebruik van flexibele arbeidsvormen wordt aangepakt: er komt een betere ontslagbescherming voor werknemers die via payrolling werken en het langdurig gebruik van nul-urencontracten wordt beperkt en in de zorg helemaal verboden.

Ontslag

De preventieve ontslagtoets blijft en er komt een vast voorgeschreven route: ontslag om bedrijfseconomische reden en wegens langdurige arbeidsongeschiktheid gaan via het UWV. Ontslag om persoonlijke redenen wordt geregeld bij de kantonrechter.

De nieuwe regels moeten het ontslag bovendien minder tijdrovend maken. Nu krijgt de ene werknemer, via de kantonrechter, een gouden handdruk, terwijl de andere werknemer, via het UWV, zonder vergoeding op straat komt te staan. Dat verschil komt te vervallen.

Transitievergoeding: overgangstermijn voor kleine bedrijven

Alle werknemers krijgen na een arbeidsovereenkomst van ten minste twee jaar recht op een transitievergoeding. Deze kan gebruikt worden voor scholing en om over te stappen naar een andere baan of een ander beroep.

Voor de kleine bedrijven komt een overgangstermijn, zij mogen tot 2020 een lagere ontslagvergoeding betalen als zij personeel gedwongen moeten ontslaan vanwege een slechte financiële situatie. De vergoeding wordt maximaal € 75.000, en maximaal een jaarsalaris voor mensen die meer verdienen dan € 75.000 per jaar.

Reageer op dit artikel