nieuws

Mag werkgever waarschuwen voor hoofddoek?

Arbeidsrecht

Mag werkgever waarschuwen voor hoofddoek?

Een 18-jarige heeft aangifte gedaan tegen een uitzendbureau omdat ze zich beledigd voelde over een opmerking over de hoofddoek die ze tijdens een baantje droeg.

Omroep Brabant meldt dat de 18-jarige Leila Kallal deed aangifte gedaan tegen het Roosendaalse uitzendbureau All In. Het uitzendbureau zou zich van geen kwaad bewust zijn: volgens de woordvoerder zou Leila zijn aangenomen.

Bij haar sollicitatie voor een stageplaats waarschuwde het bureau haar dat een hoofddoek voor pesterijen kan zorgen bij onder meer Poolse werknemers van het bureau. Het werd haar daarom afgeraden stage te lopen bij het uitzendbureau.

Hoofddoek niet welkom

Leila voelde zich beledigd en belde korte tijd later terug naar het uitzendbureau om haar beklag te doen. Ze nam het gesprek op als bewijs om te laten zien dat ze met een hoofddoek niet welkom was. In het gesprek zegt een medewerkster van All In dat ‘een Nederlands bedrijf dit wel mag eisen van haar werknemers’.

Lees ook jurisprudentie: mag werknemer stiekem telefoongesprek opnemen?

Uitzendbedrijf meent echter dat Leila gewoon was aangenomen. “Ze trekt nu de aandacht”, zegt Vincent Omer Dasguney van All In tegen Omroep Brabant. Van belediging is volgens Omer, zelf moslim, geen sprake geweest. “Moslima’s voelen zich al beledigd als je ze aankijkt.”

De uitzender ziet de aandacht voor de zaak als reclame voor Leila. “Dit is een stukje naamsbekendheid”,  aldus Dasguney. Bij All In zijn ze niet blij met het opgenomen telefoongesprek. “Je mag niet zomaar iets opnemen zonder dat de tegenpartij daarvan weet”, aldus het uitzendbureau. Verder: “Je kan elk gesprek omvormen naar je eigen denkwijze. Er is alleen maar gezegd wat er allemaal kan gebeuren en dat je daar klaar voor moet staan.”

De zaak maakt ook in de politiek veel los. Lees de reacties onderaan het artikel op Omroep Brabant.nl

 

Reageer op dit artikel