nieuws

Integriteit op de werkvloer: wees duidelijk

Arbeidsrecht

Het is de laatste tijd een heet hangijzer: integriteit. Ook voor werkgevers is het belangrijk dat hun medewerkers eerlijk en oprecht zijn.

Gemeenten hebben het druk met het screenen van kandidaat-wethouders. Ze zitten immers niet te wachten op vreemde declaraties of bestuurders met dubbele petten. Dat geldt natuurlijk ook binnen bedrijven. Elke werkgevers is gebaat bij betrouwbaar personeel.

Integriteit is een breed begrip. Op de werkvloer houdt het in elk geval in dat medewerkers zich aan de regels houden en verantwoordelijkheid nemen voor hun doen en laten.

‘Manager heeft voorbeeldfunctie’

Voor managers is dat extra belangrijk. ‘Willen managers integer gedrag van hun medewerkers stimuleren, dan begint dit met het eigen goede voorbeeldgedrag’, zegt integriteitsdeskundige Muel Kaptein. ‘Een integere manager stimuleert bovendien de medewerkers tot integer gedrag.’ Daar komt volgens Kaptein bij dat leidinggevenden moeten zorgen voor een open cultuur waarin niet-integer gedrag bespreekbaar is.

Dat is nog niet zo makkelijk. Vooral in tijden waarin het economisch tij tegen zit, blijken werkgevers minder interesse te hebben voor integriteit. Tenminste, als je het de medewerkers vraagt. Het Bureau Integriteitsbevordering Openbare Sector (BIOS) deed dat. Uit de resultaten bleek enige tijd geleden dat de helft van de ondervraagden vindt dat de integriteit niet toeneemt door bezuinigingen. Bovendien geeft dertig procent van de ondervraagden aan dat de aandacht voor dat onderwerp is afgenomen.

Gedragscode schept duidelijkheid

Werkgevers die er wél serieus mee aan de slag willen, kunnen kiezen voor een integriteitscursus of een gedragscode voor integriteit opstellen. Bouwbedrijf BAM heeft een gedragscode opgesteld om te laten zien wat er van medewerkers verwacht wordt. Het bedrijf gaat in op het naleven van regels, maar vindt ook rechtvaardigheid belangrijk. ‘Medewerkers worden beoordeeld op hun prestaties en hun bewezen kwaliteiten’, zegt de werkgever. Wie ziet dat er dingen misgaan, kan terecht bij de compliance officer.

De omschrijving die het bouwbedrijf hanteert, laat zien dat integriteit voor iedereen anders geïnterpreteerd kan worden. Een gedragscode kan dan duidelijkheid scheppen. Niet alle werkgevers hebben immers dezelfde mening. En dat is precies waar het om gaat: vaststellen wat wel en niet kan op de werkvloer. Dat maakt het werken uiteindelijk prettiger voor iedereen.

Lees ook: Niet-integere medewerkers: let op deze risico’s

Lees ook: CNV komt met gedragscode voor sociale media

____________________________________________________________________________________________

Opleiding: Ontslag: als het moet, doe het goed
Ontslag is niet leuk, maar als het moet, moet het goed gebeuren. In deze training krijgt u veel informatie, adviezen en tips over ontslag. Ook krijgt u de ruimte om uw eigen praktijkcases voor te leggen. Klik hier voor meer informatie

____________________________________________________________________________________________

Reageer op dit artikel