nieuws

Net bevallen, geen nieuw contract: dit zegt de rechter

Arbeidsrecht

Dat is schrikken: een werkneemster heeft net een verlenging van haar arbeidscontract gekregen en blijkt dan zwanger. Werkgevers die dan van hun medewerker af willen, moeten opletten.

De eigenaar van een HR-adviesbureau werkt sinds een half jaar samen met een nieuwe medewerker. Ze doet haar werk goed. Tijdens een functioneringsgesprek biedt de werkgever haar daarom een verlenging van het arbeidscontract aan. De werknemer tekent het contract meteen.

Op haar eerstvolgende werkdag, een paar dagen later, krijgt de ondernemer een onverwachte mededeling: zijn medewerkster is zwanger. Hij is niet blij met het bericht van zijn werknemer, maar kan er uiteraard niets aan veranderen. Enige tijd later gaat de vrouw met zwangerschapsverlof.

Geen verlenging van het arbeidscontract

Wanneer de baby geboren is en de werknemer na enkele maanden weer aan het werk gaat, heeft haar werkgever op zijn beurt ook een mededeling: hij gaat het arbeidscontract niet verlengen. Hij wil dus geen derde arbeidsovereenkomst van zes maanden aangaan. De medewerkster krijgt een getuigschrift mee waarin staat dat het niet verlengen van de overeenkomst niets te maken heeft met haar prestaties. Haar inzet en resultaten worden omschreven als ‘uitstekend’.

De vrouw is boos en stelt dat het einde van de samenwerking te maken heeft met haar zwangerschap. Ze stapt naar de rechtbank en doet daar haar beklag. De rechter moet beoordelen of de ondernemer verboden onderscheid heeft gemaakt op grond van geslacht bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst door haar (tijdelijke) arbeidsovereenkomst niet te verlengen vanwege haar zwangerschap.

‘Werkneemster heeft het vertrouwen geschaad’

Volgens de werknemer liet haar baas weten zich ‘genaaid’ te voelen, omdat de vrouw onverwacht zwanger bleek. Zij had daarmee moeten wachten. De werkgever vindt dat zijn medewerkster het vertrouwen geschaad heeft. Dat laatste punt is de reden het contract niet te verlegen, aldus de werkgever.

De rechtbank heeft de standpunten en feiten tegen elkaar afgewogen en besloten dat de jonge moeder gelijk heeft. ‘Het moment waarop de vrouw vertelde dat zij zwanger was, is bepalend geweest om haar arbeidsovereenkomst niet te verlengen’, aldus de rechter. Hiermee heeft het bureau direct onderscheid op grond van geslacht gemaakt jegens de vrouw, omdat het niet verlengen van de arbeidsovereenkomst direct verband houdt met de zwangerschap van de vrouw.

Als de medewerkster niet zwanger was geweest, had haar geen verwijt kunnen worden gemaakt over het moment waarop zij vertelde zwanger te zijn. Een werkneemster is niet verplicht haar werkgever te informeren over haar zwangerschap.

Conclusie: het bureau heeft verboden onderscheid op grond van geslacht gemaakt.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________

TIP
PW DE GIDS VAKBASE: Bijzondere verplichtingen jegens zwangere vrouwen
_
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Reageer op dit artikel