nieuws

Gevangenisstraf na bedreiging directeur

Arbeidsrecht

Gevangenisstraf na bedreiging directeur

De bedreiging en poging tot afpersing van een bankdirecteur komt een man duur te staan.

De rechtbank Overijssel veroordeelt een 53-jarige man tot een gevangenisstraf van twee jaar en zes maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, wegens een poging tot afpersing van een bankdirecteur uit Hengelo. De man dreigde per SMS dat hij een bom had geplaatst bij een bankgebouw in Hengelo die hij tot ontploffing zou brengen als hij geen geld zou krijgen. In plaats van mee te werken waarschuwde de bankdirecteur echter de politie en werd het bankgebouw ontruimd.

Op 25 april 2013 verstuurde de man een sms naar de bankdirecteur waarin hij beweerde dat er een bom bij het bankgebouw in Hengelo lag en waarin hij geld eiste. In een tweede en derde sms-bericht gaf hij instructies aan de bankdirecteur over hoe en waar het geld afgeleverd diende te worden. De bankdirecteur zette na de eerste sms de veiligheidsprocedure voor een dergelijke situatie in werking en waarschuwde de politie.

Het bankgebouw en de nabije omgeving werden ontruimd en er werd een grote politiemacht op de been gebracht. Een politieagent in burger is met de auto van de bankdirecteur en een zak geld naar de in de SMS-berichten genoemde plek gereden. Er verscheen echter niemand om het geld op te komen halen. De man werd later gearresteerd nadat hij was herkend op camerabeelden waar op te zien was dat hij de simkaarten en de telefoon kocht waarmee de sms-berichten verstuurd werden.

De acties van de man hebben grote impact had op de medewerkers van de bank, naastgelegen bedrijven en op het openbare leven in Hengelo. Volgens de rechtbank heeft hij zijn actie goed voorbereid en heeft hij alleen oog gehad voor zijn eigen belang, zonder rekening te houden met de gevolgen van zijn daden voor anderen. Tijdens de rechtszitting verklaarde van de man dat hij na de eerste sms aan de bankdirecteur spijt kreeg en zijn poging opgaf. De tweede en derde sms zou hij alleen verstuurd hebben om de politie bezig te houden zodat hij kon vluchten. De rechtbank acht deze verklaring echter niet geloofwaardig. Een deel van de straf legt de rechtbank voorwaardelijk op om te voorkomen dat de man nog eens in de fout gaat, te meer omdat hij na de poging tot afpersing in Hengelo op zijn laptop nog naar plaatsen in Duitsland gezocht heeft waar hij een soortgelijk feit kon plegen.

Almelo ECLI:NL:RBOVE:2014:2379

Meer jurisprudentie over bedreiging op de werkvloer? Kijk op PWdegids.nl/vakbase

Reageer op dit artikel