nieuws

Voor de rechter wegens rommelige werkplek

Arbeidsrecht

Voor de rechter wegens rommelige werkplek

Een opgeruimde werkplek, het lijkt zo triviaal. Maar er zijn genoeg werkgevers voor de rechter beland wegens een niet-opgeruimde werkplek.

Voor arbeidsplaatsen is een goede orde en netheid van groot belang. Veel ongevallen gebeuren immers  door verstappen en struikelen, vaak als gevolg van onvoldoende opgeruimde werkplekken en rommelige routes die de werknemers kiezen. Een werkgever kan daarmee zomaar de zorgplicht richting de werknemers schenden. Oplettendheid is dus geboden. Drie zaken op een rij.

Uitgegleden over koffiedrab

Een werkneemster glijdt op haar werk uit over gelekte koffiedrab op een tegelvloer. Haar eis tot schadevergoeding wordt toegekend. En dat terwijl collega’s haar vooraf nog hadden gewaarschuwd dat de koffiedrab er lag. Maar de rechter vindt alleen waarschuwen voor uitglijden onvoldoende om het gevaar te keren.

Een slecht opgeruimde werkkast

Een werknemer probeert vallende dozen in een werkkast te ontwijken en krijgt de handel van een schrobmachine in haar oog. Aan het ongeval houdt zij blijvend letsel over. De werkgever wordt een boete opgelegd van 6.750 euro. Het bezwaar daartegen wordt door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ongegrond verklaard. De rechtbank Rotterdam komt tot de conclusie dat het ongeval het gevolg is van een overtreding van artikel 3.2 Arbeidsomstandighedenbesluit, maar dat de overtreding de werkgever slechts gedeeltelijk verweten kan worden. Hij heeft wel de risico’s van een slordige werkkast onderkend, maar te weinig concrete instructies gegeven aan de werknemers. De rechtbank verklaart het beroep gegrond en vermindert de boete met een derde tot 4.500 euro.

Een slang van een schuurmachine op de vloer

Een werknemer stapt bij het opruimen na afloop van zijn shift per ongeluk op een op de grond liggende afzuigslang van de schuurmachine. Hij zwikt zijn enkel en blijft enige weken ziek thuis. De werknemer wijt het ongeval aan een gevaarlijke situatie op de werkvloer. Het enkele feit dat een ongeval plaatsvindt tijdens de uitvoering van werkzaamheden is echter nog niet voldoende om de werkgever aansprakelijk te achten voor de schade. Daarvoor zal ook sprake moeten zijn van schending van de zorgverplichting van de kant van de werkgever. En daar is in deze zaak volgens de rechter geen sprake van omdat van een werkgever niet kan worden verwacht dat hij – in deze specifieke werksituatie – er voortdurend op toe ziet dat er steeds wordt opgeruimd. De werknemer had er volgens de rechter op bedacht moeten zijn dat de slang van de schuurmachine op de vloer van de werkplek kon liggen.

Vraag: mag de werkgever zijn zorgverplichting ten opzichte van de werknemer eigenlijk contractueel uitsluiten?
Kijk voor het antwoord in PW De Gids Vakbase.

Reageer op dit artikel