nieuws

Is uw studiekostenbeding wel rechtsgeldig? 3 rechtszaken

Arbeidsrecht

Studeren medewerkers op uw kosten? Dan neemt u een studiekostenbeding of terugbetalingsregeling op in het contract voor voortijdig vertrek, en u zit gebakken. Dacht u. De rechter beoordeelt zo’n regeling namelijk lang niet altijd als rechtsgeldig.

Met het betalen van de opleiding van medewerkers lijkt het voor de hand liggend dat zij niet linea recta de organisatie uitrennen na het behalen van hun diploma. Om dat soort kostenposten te voorkomen, heeft u daarvoor natuurlijk een studiekostenbeding of terugbetalingsregeling opgenomen in het arbeidscontract. Een probleem: volgens de rechter is dat beding lang niet altijd geldig en hoeft de werknemer de kosten dus niet altijd te betalen. Wanneer wel en wanneer niet? 3 rechtszaken uit PW De Gids Vakbase op een rij.

Opleiding in opdracht van werkgever

Een werknemer is voor onbepaalde tijd bij de werkgever in dienst. Zijn arbeidsovereenkomst bevat een terugbetalingsbepaling voor gevolgde opleidingen. Tijdens de arbeidsovereenkomst volgt hij op verzoek van de werkgever een opleiding. De arbeidsovereenkomst eindigt op verzoek van de werknemer. Hierna ontstaat onenigheid met de werkgever over terugbetaling van een aantal kosten, waaronder die voor de opleiding. De Kantonrechter oordeelt dat de werknemer de opleidingskosten niet hoeft terug te betalen, omdat hij de opleiding in opdracht van de werkgever heeft gevolgd.

Waardeloze studie

In twee opvolgende overeenkomsten voor bepaalde tijd tussen werkgever en werknemer staat een terugbetalingsverplichting voor studiekosten. De werknemer zegt het tweede dienstverband tijdens de proeftijd op. Partijen zijn verdeeld over de vraag of de werknemer een bedrag voor opleidingskosten dient terug te betalen. De werknemer stelt dat hij de studiekosten niet hoeft terug te betalen vanwege de wanverhouding tussen de waarde van de studie en de kosten ervan. Volgens de rechter is de prijs voor de gevolgde cursussen niet zodanig hoog dat de kwaliteit van de gevolgde cursussen ter discussie staat en stelt de werkgever in het gelijk. De werknemer moet de kosten terugbetalen.

Onduidelijke definitie ‘studiekosten’

Een werknemer is als monteur in dienst van zijn werkgever. In zijn arbeidsovereenkomst stond vermeld dat wanneer het dienstverband op verzoek van de werknemer binnen 12 maanden na volledige afschrijving van de studiekosten wordt beëindigd, de totale cursuskosten op de werknemer worden verhaald. De werknemer zegt binnen deze tijd op, maar er ontstaat onenigheid over het begrip ‘totale cursuskosten’. De werknemer is alleen bereid de studiekosten ‘in engere zin’ te vergoeden, zoals cursusgeld en studieboeken. De werkgever wenst ook verleturen en omzetderving gecompenseerd te zien. De kantonrechter oordeelt dat nu het begrip ‘totale studiekosten’ niet van tevoren duidelijk is omschreven, deze niet verhaalbaar zijn op de werknemer.

TIP: Lees meer valkuilen een aandachtspunten bij het opnemen van een studiekostenbeding op PW De Gids Vakbase.

 

Reageer op dit artikel