nieuws

CNV pleit voor aanpassing transitievergoeding

Arbeidsrecht

CNV pleit voor aanpassing transitievergoeding

Loon doorbetaald tijdens de opzegtermijn mag niet van de transitievergoeding afgaan; dat is een sigaar uit eigen doos. Dit zegt CNV-voorzitter Limmen in een brief aan de Tweede Kamer.

Ook vindt Limmen niet dat scholingskosten tot 5 jaar terug nog van die vergoeding af mogen. Hij heeft zijn standpunt per brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Werkgevers moeten vanaf juli 2015 een transitievergoeding betalen aan werknemers waar ze vanaf willen. Onder voorwaarden kunnen ze bepaalde inzetbaarheidskosten op die vergoeding in mindering brengen. Hierbij zouden ook de kosten kunnen horen van loon dat langer wordt doorbetaald dan de wettelijke opzegtermijn.Tijdens die verlengde opzegtermijn kan de werknemer dan worden vrijgesteld van werk, zodat hij langer vanuit zijn oude baan naar een nieuwe baan kan zoeken.

Kortingsmogelijkheid

De voorzitter van de CNV Vakcentrale ziet deze kortingsmogelijkheid niet zitten. Hij vindt het een sigaar uit eigen doos. Ook andere kosten gemaakt omwille van de inzetbaarheid zouden niet van de transitievergoeding af mogen, wat hem betreft. Limmen: “Scholingskosten die meer dan drie jaar geleden zijn gemaakt moet een werkgever niet meer willen aftrekken van de transitievergoeding. De maatschappij verandert snel, opgedane kennis is snel verouderd en dus niets meer waard.”

De mogelijkheid om de transitievergoeding te verminderen met bepaalde ‘inzetbaarheidskosten’ is opgenomen in een concept-Algemene Maatregel van Bestuur (AmvB). Tweede Kamerleden hebben nog tot half september de mogelijkheid vragen te stellen aan minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de transitievergoeding. Daarna brengt de Raad van State advies uit. De regeling voor de transitievergoeding hoort bij de Wet Werk en Zekerheid die aangenomen is door de Eerste Kamer.

Alles weten over de Wet Werk en Zekerheid? Kijk op PW De Gids Vakbase. Of laat u in één dag bijpraten over alle HR-wetgeving op de actualiteitendag.

 

Reageer op dit artikel