nieuws

Leeftijdsdiscriminatie toegestaan?

Arbeidsrecht

Leeftijdsdiscriminatie toegestaan?

Selecteren op leeftijd is in de vacatureteksten niet toegestaan. Voor de aanpak van jeugdwerkloosheid mag dit in een enkel geval wel.

Het College voor de Rechten van de Mens keurde onlangs leeftijdsdiscriminatie in een enkel geval goed. Het adviesorgaan kreeg een vraag voorgelegd van een tuincentrum of de organisatie in een vacature voor restaurantmedewerker om een jong persoon van 18 tot 27 jaar mocht vragen. In de vacature stond tevens vermeld dat het een baan betrof in het kader van het kabinetsbeleid Aanpak Jeugdwerkloosheid. Het tuincentrum wilde weten of deze vorm van leeftijdsdiscriminatie is toegestaan.

Selecteren op leeftijd in vacatureteksten is in Nederland in principe niet toegestaan. Het College maakte in het geval van het tuincentrum een uitzondering, omdat de leeftijdsdiscriminatie gebaseerd was op overheidsbeleid met een wettelijke basis, in dit geval het kabinetsbeleid Aanpak Jeugdwerkloosheid. Dit beleid maakt het voor bedrijven mogelijk om specifiek jongeren van 18 tot 27 jaar te werven. Wel is het volgens het adviesorgaan belangrijk dat deze reden ook duidelijk in de advertentie wordt genoemd. (Bron: College voor de Rechten van de Mens)

Lees ook: Zo selecteert HR discriminatievrij: 5 tips
Lees ook: Europees maakt leeftijdsdiscriminatie mogelijk

 

Reageer op dit artikel