nieuws

Onderzoek naar ‘medische vragen’ in psychologische test

Arbeidsrecht

Onderzoek naar ‘medische vragen’ in psychologische test

Vragen selectiepsychologen tijdens een assessment ook naar medische informatie van een sollicitant? De Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen gaat deze vraag onderzoeken.

De SER-commissie, die problemen rondom de uitvoering van de Wet op de medische keuringen (Wmk) signaleert en klachten daarover behandelt, gaat selectiepsychologen onderzoeken naar het stellen van medische vragen in psychologisch onderzoek. Zo bericht de Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen (CKA) in haar jaarverslag.

In 2013 boog de commissie zich al over de vraag of selectiepsychologen zich voldoende bewust zijn van deze problematiek. Maar omdat een eerste verkenning en een gesprek met het Instituut van Psychologen (NIP) geen concrete voorbeelden van foute procedures opleverde, gaat het CKA samen met het NIP selectiepsychologen naar hun ervaringen vragen.

Vragen stellen met een medisch karakter is in psychologische onderzoek volgens de Wmk namelijk niet toegestaan omdat ze de uitkomst van de test kunnen beïnvloeden. Met name kwetsbare groepen – zoals kandidaten met gedragsproblemen als ADHD, het Syndroom van Asperger en PDD-NOS – kunnen zo door onwetendheid zelf medische informatie verstrekken die zich tegen hen kan keren in het psychologisch onderzoek, en dus in de sollicitatieprocedure. Daarmee komt niet alleen een psycholoog voor de vraag te staan hoe hij met deze informatie moet omgaan, maar drijft ook de vraag boven hoe de wet deze situatie beoordeelt.

TIP: Wat voorspelt een psychologische test in de sollicitatie eigenlijk? Lees meer op PW De Gids Vakbase. 

 

Reageer op dit artikel