nieuws

Werkstraf voor discrimineren

Arbeidsrecht

Werkstraf voor discrimineren

Een discriminerende mail naar een sollicitant is afgestraft met een taakstraf.

Zo bepaalde de rechtbank in Arnhem woensdag. De 29-jarige medewerker van een Arnhems elektronicabedrijf verstuurde een mail aan zijn baas die per ongeluk terecht kwam bij de sollicitant. Hij zou een sollicitant uit Suriname hebben afgewezen wegens zijn donkere huidskleur. De rechter veroordeelde de man tot veertig uur taakstraf, zo meldt NU.nl.

Twee weken eerder betoogde de medewerker nog voor de rechter dat zijn opmerking “Heb even gekeken, is niks. Ten eerste een donker gekleurde (neger)” een grapje was tegenover zijn werkgever. De huidskleur van de sollicitant zou niet de reden zijn geweest voor de afwijzing. Volgens de medewerker beschikte de destijds 23-jarige student ook niet over een relevant cv.

De rechter dacht daar anders over en bepaalde dat de man duidelijk onderscheid heeft gemaakt op grond van ras. Daarbij blijkt volgens de rechtbank uit de woorden ‘ten eerste’ dat dit de reden voor afwijzing is geweest.

Reageer op dit artikel