nieuws

Zwangere zzp’ers willen vangen

Arbeidsrecht

Zwangere zzp’ers willen vangen

Bijna duizend zzp’ers hebben zich gemeld voor een niet uitbetaalde uitkering voor zwangerschapsverlof.

Volgens een recente uitspraak van een VN-commissie hebben de vrouwen recht op deze uitkering. Zo schrijft de Volkskrant. Volgens het VN-Vrouwenverdrag heeft Nederland de zelfstandigen achtergesteld in vergelijking met vrouwen die in loondienst werken.Het gaat om zelfstandigen die zwanger waren tussen 2004 en 2008, toen er voor die groep niets was geregeld.

De vrouwen hebben recht op ongeveer 4000 euro. ‘Het kost de overheid maximaal 100 miljoen euro’, zei Leontine Bijleveld van de Vereniging voor Vrouw en Recht. Maximaal 20.000 zzp’ers hebben volgens de vereniging nog recht op een uitkering.

Sinds 1 juni 2008 vallen zwangere zelfstandigen onder de regeling Zelfstandig en Zwanger, de ZEZ-regeling (>PW De Gids Vakbase). Tot 1 augustus 2004 waren zij verzekerd voor zwangerschaps- en bevallingsverlof via de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ). In de jaren daartussen was er voor hen niets geregeld. (MediaWatch)

 

 

Reageer op dit artikel