nieuws

Topambtenaren niet integer?

Arbeidsrecht

Topambtenaren niet integer?

Topambtenaren hebben zich laten fêteren door Ordina. De ICT-leverancier probeerde ze met golfpartijen, diners en sportevenementen gunstig te stemmen.

Het zou onder meer gaan om een korpschefs van de politie, een officier van justitie en tal van andere topambtenaren van diverse ministeries. Zij lieten zich tussen 2005 en 2010 fêteren door ICT-leverancier Ordina. Dat meldt het televisieprogramma Zembla,  dat hier woensdagavond een uitzending aan besteedt. Zembla baseert zich op e-mailverkeer van Ordina met betreffende ambtenaren en op een anonieme voormalige medewerker van het bedrijf.

“Een groot aantal topambtenaren ging in weerwil van geldende gedragscodes op de uitnodigingen van Ordina in”, stelt Zembla. Ordina zou destijds precies hebben geweten welke ambtenaren beslisten over de aanbestedingen. Deze ambtenaren moesten “bewerkt” worden. In speciale databases werd van elke ambtenaar bijgehouden hoeveel invloed hij had op een beslissing.

Een woordvoerder van Ordina wilde geen inhoudelijk commentaar geven. “We moeten eerst de uitzending bekijken.” Ordina-topman Stépan Breedveld liet eerder op de dag weten dat het bedrijf niet in de uitzending van Zembla aan het woord komt. Het concern heeft wel op vragen van Zembla gereageerd.

Integriteitsregels

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid & Justitie) laat onderzoeken of ambtenaren van zijn ministerie zich in hun contacten met ICT-bedrijf Ordina hebben gehouden aan de integriteitsregels. In een reactie stelt hij dat hij de signalen serieus neemt en tot op de bodem laat uitzoeken of de regels en gedragscodes van de overheid zijn overtreden. “Waar nodig worden personele maatregelen genomen. Als sprake is van mogelijk gepleegde strafbare feiten, wordt aangifte gedaan. Dit kan leiden tot een strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie,” aldus de minister.

Tip! Lees ook HR Trends 2015: integriteit en de rol van HR

Reageer op dit artikel