nieuws

‘Actievoeren is niet zinloos’

Arbeidsrecht

‘Actievoeren is niet zinloos’

Na vele acties en onderhandelingen ligt er uiteindelijk een goed sociaal plan voor het personeel van Brink’s op tafel. Het bewijs dat staken loont?

“Een beter sociaal plan. Met afspraken over scholing, een ontslagvergoeding en pensioenrechten. De acties bij Brink’s zijn effectief geweest”, zegt vicevoorzitter Piet Fortuin van CNV Vakmensen in zijn blog op de site van de vakbond.

Na maanden van acties en onderhandelingen kwamen de vakbonden gisteren met de geldtransporteur tot overeenstemming. Er ligt nu een beter sociaal plan op tafel voor de honderden medewerkers die hun baan verliezen.

Discussie over staken

Is actievoeren achterhaald en zinloos, zo vraagt Fortuin zich in zijn blog af. “Vertel dat maar eens aan de werknemers van Brink’s. Dankzij hun volharding en inzet hebben zij nu een sociaal plan dat meer dan twee keer zo goed is als wat er eerst op tafel lag.”

Met zijn stelling dat actievoeren niet achterhaald is, lijkt Fortuin te verwijzen naar Vakbond De Unie die onlangs bekend maakte geen stakingen meer in te zetten. Het stakingsmiddel zou niet meer van deze tijd zijn. “Als argumenten aan tafel niet helpen, dan helpt een polonaise op het Malieveld zeker niet”, verkondigde voorzitter Reinier Castelein. De aankondiging van Castelein maakte veel discussies los. Zo wees FNV-voorzitter Ton Heerts de beslissing van De Unie resoluut af: “Een vakbond die nooit staakt, is als een tijger zonder tanden”.  

Ook Fortuin is die mening toegedaan. Actievoeren doe je volgens hem niet voor de lol. “Maar soms is het gewoon nodig om je tanden te laten zien. Omdat je voelt en weet dat het niet klopt, dat het niet rechtvaardig is wat er gebeurt. Omdat je weet dat er betere afspraken mogelijk zijn. En dan moet je het lef hebben om voor jezelf en voor elkaar op te komen. Dan is het tijd voor actie.”

Baan kwijtraken

De werknemers van Brink’s hielden het echter niet alleen bij stakingen. “Op allerlei manieren hebben de werknemers van Brink’s aandacht gevraagd voor hun situatie: met manifestaties, een bezoek aan de Rabobank, een bezoek aan G4S, met landelijke en regionale stakingen”, zegt Fortuin. “Wat zo’n gezamenlijke inzet kan opleveren, bleek gisteren. Een beter sociaal plan, met 500.000 euro voor scholing, een hogere ontslagvergoeding, een regeling voor vrijwillig vertrek en zekerheid over de pensioenen.”

Tegelijkertijd blijft hij het wrang vinden dat zoveel mensen hun baan bij Brink’s kwijtraken.”En dat het (nog steeds) niet is gelukt om harde afspraken te maken over nieuw werk bij een van de overnemende partijen. Het is triest en beschamend om te zien hoe grote partijen als de Rabobank (als opdrachtgever) en beveiligingsbedrijven als G4S steeds maar weglopen voor hun verantwoordelijkheid”, besluit Fortuin.
Wanneer is een actie geoorloofd en wanneer niet? Kijk op PW De Gids Vakbase.

 

Reageer op dit artikel