nieuws

Asscher: ‘verbied inhouding op loonstrook’

Arbeidsrecht

Asscher: ‘verbied inhouding op loonstrook’

Asscher’s voorstel om inhoudingen op het loon te verbieden tegen schijnconstructies, werkt averechts.

In het kader van de Wet aanpak schijnconstructies stelt minister Asscher van (Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor om inhoudingen op de loonstrook voor huisvesting en zorgverzekering te bieden. Malafide uitzendbureaus zouden alleen maar zelf beter worden van deze constructie. Maar Asscher’s voorstel werkt alleen maar averechts en zou juist malafide praktijken in de hand werken, zegt brancheorganisatie voor uitzenders ABU in aanloop naar de bespreking van de wet in de Tweede Kamer donderdag.

Wet aanpak schijnconstructies

Het wetsvoorstel moet een einde maken aan oneerlijke concurrentie en schijnconstructies waarbij werknemers, vaak uit Midden- en Oost-Europa, worden uitgebuit. De wet moet onderbetaling tegengaan en regelt dat lonen niet meer contant mogen worden uitbetaald. Het loon mag ook niet meer deels betaald worden als onkostenvergoeding. Werkgevers mogen boetes ook niet inhouden op het loon.
ABU stelt dat als inhoudingen van de loonstrook verdwijnen het malafide uitzenders en huisjesmelkers in de kaart speelt. Ook zou het voorstel er voor zorgen dat er straks veel meer onverzekerde arbeidsmigranten in Nederland rondlopen.

Lees ook: Wat moet HR weten over schijnconstructies?
Lees ook: 6 schijnconstructies die u snel moet aanpakken

Inhoudingen aan wettelijke grenzen

‘Bonafide ondernemingen worden door het wetsvoorstel stevig in de wielen gereden. Zij regelen naast een baan vaak ook huisvesting en zorgverzekering. Maar op een eenvoudige en zekere manier de kosten daarvoor op het loon inhouden, mag straks niet meer’, aldus de ABU. De huisvesting komt dan meer op het bord van gemeenten en woningcorporaties en de arbeidsmigrant moet zelf zijn zorgverzekering regelen.
‘Inhoudingen moeten mogelijk blijven als ze schriftelijk overeengekomen zijn, op de loonstrook worden verantwoord en binnen wettelijke maximale grenzen vallen. Daarmee houden we het transparant en controleerbaar voor werknemers en handhavers en uitvoerbaar voor werkgevers’, stelt de belangenclub. (ANP)

Reageer op dit artikel