nieuws

Mag werkgever rechter spelen?

Arbeidsrecht

Mag werkgever rechter spelen?

Mag een bedrijf een werknemer die verdacht wordt van een misdrijf ontslaan, zonder de uitspraak van de rechter af te wachten?

Een werknemer die al ruim dertig jaar werkzaam is bij de technische dienst van een vliegmaatschappij wordt door de politie van zijn bed gelicht. Hij wordt verdacht van het mogelijk maken van drugssmokkel in vliegtuigen.

De werkgever eist na zijn arrestatie opheldering, maar krijgt van de werknemer en zijn advocaat nauwelijks iets te horen. Daarop start de onderneming een eigen onderzoek met hulp van de Koninklijke Marechaussee en schorst de werknemer vanwege een ernstige vertrouwensbreuk. Uit het rapport blijkt dat de werknemer een van de verdachten is van drugssmokkel. Er wordt bij de werknemer thuis veel cash geld gevonden en ook foto’s van plekken in vliegtuigen om drugs te verstoppen.

Vertrouwen geschaad

De onderneming dient daarom een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst in bij de kantonrechter. De werkgever vindt dat het vertrouwen onherstelbaar is geschaad, en dat de werknemer geen openheid van zaken geeft over de verdenkingen.

Volgens de werknemer is er geen dringende reden voor ontslag. Hij stelt dat hij ten onrechte is beschuldigd van handel in verdovende middelen en vrij gesproken wordt. Verder geeft zijn werkgever volgens hem een andere draai aan zijn verklaringen.

Ook zegt hij dat hij de grote som geld die bij hem thuis werd aangetroffen, van de bank had gehaald, omdat hij na de val van DSB banken niet meer vertrouwt. De foto’s waren bedoeld voor een werkstuk van zijn zoon. (Is detentie reden voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst? Bekijk de jurisprudentie op PW De Gids Vakbase.)

 Gebrek aan openheid

Volgens de kantonrechter kan er in eerste instantie nog geen sprake zijn van ontbinding van de arbeidsovereenkomst, omdat er nog geen uitspraak is van de strafrechter. Er is bovendien al meer dan dertig jaar een probleemloos dienstverband.

Er is echter wel een gewichtige reden, stelt de kantonrechter. De werknemer heeft de werkgever niet gerust gesteld door hem uit de doeken te doen wat er aan de hand was. Dit gebrek aan openheid van zaken doet hem de das om. De kantonrechter ontbindt daarom de arbeidsovereenkomst zonder vergoeding.

Rechtbank Amsterdam,
ECLI:NL:RBAMS:2014:8766

Reageer op dit artikel