nieuws

Zorgen over transitievergoeding

Arbeidsrecht

Zorgen over transitievergoeding

Vooral bedrijven die werken met seizoensarbeiders maken zich zorgen over de transitievergoeding die vanaf 1 juli geldt. Zij moeten medewerkers veel sneller een ontslagvergoeding betalen.

De vereniging van recreatieondernemers Recron doet onder meer een beroep op minister Asscher van Sociale Zaken om de regels aan te passen. Een meerderheid van de Tweede Kamer deelt de zorgen van het bedrijfsleven over de nieuwe ontslagregeling die op 1 juli ingaat. VVD, CDA, D66, ChristenUnie, SGP en GroenLinks vrezen dat seizoenswerkers de dupe worden . Ze zullen vandaag in een debat met de minister aandringen op reparatie van de “onbedoelde effecten”.

Door de nieuwe ontslagregels die deel uitmaken van de Wet werk en zekerheid zijn bedrijven straks veel eerder verplicht mensen met een tijdelijk dienstverband een transitievergoeding te betalen als ze het contract beëindigen. Om dat te voorkomen zullen bedrijven hen massaal op straat zetten, vrezen de partijen.

Tip! Lees alles over de Wet werk en zekerheid op PW De Gids Vakbase.

Onderbrekingsperiode

De kritiek spitst zich toe op de onderbrekingsperiode tussen twee contracten en de terugwerkende kracht die gehanteerd wordt. Tot dusver hielden bedrijven bij tijdelijke dienstverbanden rekening met een periode van drie maanden tussen twee contracten. Daardoor is er volgens de huidige regels geen sprake van een vast dienstverband en hoeft er dus ook geen ontslagvergoeding betaald te worden. Maar volgens het nieuwe regime is er straks een onderbreking van zes maanden nodig.

Asscher houdt vooralsnog vast aan de nieuwe regeling. Hij vindt het niet kunnen dat flexwerkers geen recht hebben op een transitievergoeding, zoals de ontslagvergoeding straks heet, en vaste krachten wel. Naar verwachting heeft hij steun van PvdA en SP.

 

Reageer op dit artikel