nieuws

Asscher: ‘Ga netjes om met flexwerkers’

Arbeidsrecht

Asscher: ‘Ga netjes om met flexwerkers’

Minister Asscher heeft grote bedrijven gewaarschuwd. Hij vindt dat ze niet moeten proberen om de nieuwe ontslagregels volgens de WWZ te onduiken. “Dat mag je verwachten van grote bedrijven.”

Volgens vicepremier Lodewijk Asscher moeten grote Nederlandse bedrijven waardering tonen voor hun werknemers. Proberen de nieuwe Wet Werk en Zekerheid te omzeilen door voordat die wet van kracht is, nog snel uitzendkrachten te lozen, hoort daar niet bij.

“Er zijn altijd mogelijkheden voor bedrijven om in weerwil van de geest van de wet te proberen eronderuit te komen. Maar er is meer dan de letter van de wet. Er zijn ook afspraken waarin werkgevers beloofden netjes om te gaan met uitzendkrachten en flexwerkers. Dat mag je verwachten van grote, in de samenleving gewortelde, beroemde bedrijven”, aldus Asscher.

ING-notitie over flexwerkers

Aanleiding voor zijn waarschuwing is het conflict dat hij donderdag had met ING over de behandeling van uitzendkrachten. Uit een interne notitie van de bank kwam naar voren dat uitzendkrachten snel moeten worden ontslagen, om te voorkomen dat ze na 1 juli recht hebben op een ontslagvergoeding, de transitievergoeding.

Lees ook: De transitievergoeding: zo bespaart HR veel geld

Asscher noemde dat schandalig, onder meer omdat de top van ING er tonnen bij krijgt. ING stelde dat de minister zich baseerde op onjuiste informatie, later op de dag hadden ze een ‘goed gesprek’. Daarin kreeg Asscher te horen dat de gewraakte passages in de notitie niet de bedoeling van de raad van bestuur weerspiegelden. ING wees er wel op dat vorig jaar al een omvangrijke reorganisatie is aangekondigd, waarbij zowel vaste als tijdelijke krachten ontslagen worden. Asscher zei vrijdag ook dat die reorganisatie niet van de baan is. (ANP)

Meer weten over het nieuwe ontslagrecht? Meld u aan voor de training Ontslagrecht in de praktijk

Reageer op dit artikel