nieuws

WWZ: HR ontslaat massaal flexwerkers

Arbeidsrecht

WWZ: HR ontslaat massaal flexwerkers

Werkgevers zetten hun flexkrachten steeds vaker vroegtijdig op straat om ontslagregels van de WWZ te ontlopen.

Organisaties pogen op deze manier de ontslagvergoeding voor flexwerkers ontlopen, de regels uit de Wet werk en Zekerheid (WWZ) die per 1 juli aanstaande ingaan. Dat berichtte de Volkskrant woensdag, die interne documenten en e-mails van verschillende werkgevers in handen heeft.

TIP: Lees alle wijzigingen in de Wet werk en zekerheid die per 1 juli ingaan op PW De Gids Vakbase.

Bedrijven ontslaan hun krachten om te voorkomen dat ze vanaf juli de wettelijke ontslagvergoeding moeten betalen. Het inzetten van werknemers die in aanmerking komen voor een vast contract ,,is niet langer wenselijk, omdat dit arbeidsrechtelijke risico’s met zich meebrengt”, schrijft bijvoorbeeld ING in een interne memo. Ook in de agrarische sector en de voedingsmiddelenindustrie raken veel uitzendkrachten hun baan kwijt.

Zeker honderden uitzendkrachten worden via deze voortijdige ontslagconstructie geraakt. De documenten die de Volkskrant in handen heeft geven voorbeelden bij de ING, maar de krant claimt verschillende uitzendbureaus te hebben gesproken die regelmatig dezelfde ontslagconstructie voorbij zien komen. Uitzendbureaus willen de ontslagvergoeding wel doorberekenen in hun tarieven, maar werkgevers staan negatief tegenover de extra 1000 euro per uitzendkracht.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher haalt uit naar ING. Aanleiding is een artikel in de Volkskrant donderdag waaruit blijkt dat veel uitzendkrachten door de bank aan de kant gezet worden. De bank zou vrezen hen anders na 1 juli de nieuwe ontslagvergoeding te moeten betalen.

Asscher stelt dat als waar is wat de Volkskrant meldt over een interne notitie van ING, hij dat ,,schandalig” vindt. ,,Wat is de moraal van een bank die een salarisverhoging voor de top verdedigt die in de miljoenen loopt en tegelijk de meest kwetsbare werknemers iedere zekerheid wil onthouden? Is dat uit te leggen aan medewerkers? Aan klanten?”, aldus de minister in een reactie.

Hij wijst erop dat de nieuwe Wet Werk en Zekerheid onder meer bedoeld is om ook mensen met een flexibel contract meer rechten te bieden. De nieuwe ontslagvergoeding (transitievergoeding) kan helpen om omscholing te financieren of om een inkomensdaling op te vangen. Na twee jaar bij een bedrijf komt een flexibele kracht in beginsel in aanmerking voor een vast contract. (MediaWatch/ANP/Redactie)

TIP: Laat u bijpraten over alle wijzigingen in het ontslagrecht op de actualiteitenmiddag Wet werk en Zekerheid op 4 juni. 

Reageer op dit artikel