nieuws

Ontslagvergoeding mee bij ‘uren stelen’?

Arbeidsrecht

Ontslagvergoeding mee bij ‘uren stelen’?

Een commercieel directeur zet met toestemming van zijn werkgever een nieuw kantoor op. Over de arbeidsuren ontstaat ruzie. 

Wanneer een commercieel directeur van een verzekeraar een nieuwe vestiging opent voor zijn werkgever, maken de twee nieuwe afspraken over de arbeidstijden. Ook wordt afgesproken dat administratieve zaken door de werkgever zelf worden afgehandeld. Verder komen nog enkele geldkwesties aan de orde, zoals de verdeling van de provisie.

Het nieuwe kantoor maakt na een tijdje een flinke groei door. Na twee jaar ontstaat een conflict over de uren die de man maakt voor het nieuwe kantoor en die ten koste gaan van de werkzaamheden van de werkgever. Ook ontstaat een vertrouwensbreuk tussen de werkgever en de commercieel directeur. De werkgever wil dat de afspraken worden aangepast.

Werknemer eist fikse ontslagvergoedingen

Nadat mediation mislukt, stapt de commercieel directeur naar de rechter. Hij eist naast ontbinding van de arbeidsovereenkomst ook een forse transitievergoeding en een nog forsere billijke vergoeding, met name om pensioenschade te kunnen compenseren. Hij is beledigd over de aanklacht dat hij uren zou hebben gestolen. Verder wordt hij beschuldigd van disfunctioneren en slecht werknemerschap. Daarbij is ook nog eens het vertrouwen geschaad.

De kantonrechter constateert dat de arbeidsverhouding intussen verstoord is en dat de arbeidsovereenkomst dient te eindigen. Over de billijke vergoeding stelt de rechter dat er sprake moet zijn van ernstige verwijtbaarheid. Dat blijkt niet het geval te zijn. Zo blijkt uit een brief dat de werkgever de commercieel directeur niet had beticht van disfunctioneren en gestolen uren. De werkgever wilde juist graag met hem verder.

Lees ook: Overuren uitbetalen bij staande voet?

Werkgever is niet verwijtbaar

De kantonrechter is van mening dat de onderhandelingen over salaris in een impasse kwamen en er daardoor een conflict ontstond. De werkgever heeft niet verwijtbaar gehandeld. De commercieel directeur maakt daarom geen aanspraak op beide vergoedingen. Hij kan zijn verzoek echter nog intrekken.

Rechtbank Rotterdam
13 mei 2016
ECLI:NL:RBROT:2016:3665

TIP: Meer weten? Alles over verwijtbaarheid en de billijke vergoeding leert u tijdens de cursusdag Het nieuwe ontslagrecht in de praktijk op 24 november. 

Reageer op dit artikel