nieuws

Europees hof: Werkgever mag hoofddoek verbieden

Arbeidsrecht

Een werkgever mag een hoofddoek op de werkvloer verbieden. Maar aan zo’n verbod zijn wel voorwaarden verbonden.

Europees hof: Werkgever mag hoofddoek verbieden

Dit heeft het Europees Hof van Justitie dinsdag bepaald. De uitspraak is gelijk aan het advies dat de advocaat-generaal vorig jaar al gaf.

Het verbod op het dragen van een hoofddoek is geen discriminatie, stelt het hof, als het gebaseerd is op een bedrijfsreglement waarin de onderneming het zichtbaar dragen van enig politiek, filosofisch of religieus teken verbiedt.

Ontslag na dragen hoofddoek

De zaak draait om een Belgische moslima die elf jaar terug als receptioniste werkte bij een beveiligingsbedrijf. In het Belgische bedrijf gold sinds april 2006 met goedkeuring van de ondernemingsraad de volgende regel: “Het is aan de werknemers verboden om op de werkplaats zichtbare tekens te dragen van hun politieke, filosofische of religieuze overtuigingen en/of elk ritueel dat daaruit voortvloeit te manifesteren.”

De werkneemster, Samira Achbita, die toen al drie jaar in dienst was en onder werktijd nooit een hoofddoek droeg, gaf twee maanden later aan dat zij ook onder werktijd haar hoofddoek wilde dragen. Het bedrijf stond dat niet toe. De werkneemster meldde zich ziek en liet weten alleen mét hoofddoek haar werk te kunnen hervatten. Hierop werd zij ontslagen.

Neutraliteit uitstralen

De wens van een werkgever om tegenover zijn klanten neutraliteit te willen uitstralen is legitiem, aldus het hof, met name wanneer dat geldt voor de werknemers die contact met klanten hebben. Dit past in de vrijheid van ondernemerschap die ook wordt erkend door het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie. Het hof vindt echter wel dat het bedrijf had moeten overwegen om haar een werkplek aan te bieden waarbij ze geen direct contact met klanten had in plaats van haar te ontslaan.

Regel zonder onderscheid

Het Hof stelt vast dat de interne regel van G4S zonder onderscheid geldt voor alle uitingen van politieke, filosofische en religieuze overtuigingen. Die regel behandelt alle werknemers van de onderneming dus op dezelfde wijze. Het Hof heeft nergens uit op kunnen maken dat de regel voor Achbita anders is toegepast dan voor haar collega’s.

Het Belgische Hof van Cassatie had de zaak voorgelegd aan het hof in Luxemburg om uitleg te krijgen over de Europese antidiscriminatierichtlijn. Rechters in alle EU-landen moeten nu rekening gaan houden met de interpretatie van het Europese hof.
Lees ook: ‘Geen handen schudden? Dan niet op gesprek’

‘Geen vrijbrief voor ontslag om hoofddoek’

Amnesty International is teleurgesteld en stelt dat het hof werkgevers meer ruimte geeft om te discrimineren. Het Europees Netwerk tegen Racisme (ENAR) spreekt van een “serieuze ondermijning’’ van het recht van vrouwen op gelijkheid en non-discriminatie. “Een extreem zorgwekkend besluit”, aldus de organisatie.

In Nederland verandert er volgens Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens, niet veel door deze uitspraak. Dit is in feite de lijn die wordt aangehouden in Nederland, stelt zij. Van Dooijeweert noemt het een goede zaak dat de uitspraak van het hof nog maar eens duidelijk maakt dat er “geen vrijbrief is voor het weigeren of ontslaan van vrouwen die een hoofddoek dragen’’. (ANP/redactie)

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels