nieuws

Bedrijven betalen te veel voor personeel

Geen categorie

Steeds meer bedrijven proberen onder eerder afgesproken loonsverhogingen uit te komen. Resultaat: weerstand van vakbonden en werknemers. Volgens Jan-Bertram Rietveld van Ernst & Young kunnen bedrijven beter 'onzichtbaar' besparen op te veel betaalde premies.

Wie ruzie wil met de vakbonden, moet tornen aan eerder gemaakte cao-afspraken. Warenhuisketen V&D ondervond dat aan den lijve. Zij wilde de loonsverhoging in de cao niet uitbetalen om dreigend ontslag te voorkomen. De plannen gingen na hevig protest van tafel.

Soortgelijke plannen kregen eveneens weinig steun bij ASML, Hewlett-Packard en TNT. En dat zijn nog maar enkele voorbeelden van bedrijven waar dit leidde tot verzet.

Loonoffer
In veel sectoren gaat het nu door de economische crisis ronduit slecht. 'Toch staan wij niet te springen om gemorrel aan de lonen', zegt Erik Pentenga, beleidsmedewerker arbeidsvoorwaarden bij de FNV. 'De WW-uitkering van werknemers is daar immers van afhankelijk.'

Jan-Bertram Rietveld, partner van Ernst & Young, denkt daar anders over. 'Afspraak is afspraak, maar nood breekt wet. Ik vind dat een loonoffer het allerlaatste middel moet kunnen zijn om faillissement te voorkomen. Uiteindelijk heeft een werknemer er wel belang bij dat hij zijn baan houdt.'

Maar voorstander van het snijden in salarissen is hij niet. Hij vindt dat je daarmee het verkeerde signaal afgeeft aan de werkvloer. 'De mensen die gemakkelijk weg kunnen en je graag zou willen houden, gaan daardoor weg.'

Werknemerspremies
Volgens Rietveld zijn tal van bezuinigingsmaatregelen denkbaar waarvan werknemers niet of nauwelijks iets merken. Zo kunnen werkgevers veel geld besparen en zelfs met terugwerkende kracht terughalen door te kijken naar de werknemerspremies. Dit zijn premies die je niet terugziet op de loonstrook, maar die je als werkgever wel verschuldigd bent over de salarissen.

'Onze ervaring is dat werkgevers de beschikkingen die ze van de Belastingdienst of het UWV krijgen ongezien overnemen in het systeem. Als je daar nou eens kritisch naar kijkt of je personeel anders over de bedrijven verdeelt, dan kun je daar enorm veel mee besparen.'

Hij vindt het verrassend dat het als automatisme wordt gezien dat de werknemerspremies altijd kloppen. 'Onze ervaring is dat veel werkgevers vaak te veel betalen', zegt Rietveld. ‘Het is de grootste klapper die je kunt maken als werkgever.'

Leaseauto's
Er valt ook veel winst te behalen door het leaseaanbod terug te brengen tot een beperkt aantal types en dat te combineren met nieuwe fiscale regelingen voor milieuvriendelijke auto's. 'Dat wordt altijd maar geassocieerd met de Toyota Prius. Maar sinds we een tussencategorie hebben, kun je ook kiezen uit een aantal BMW's, Volkswagens en Skoda's.'

Voor de werknemer is dit bovendien voordeliger omdat hij minder bijtelling betaalt. 'Het enige nadeel van deze regeling is dat een werknemer die eerder vijftien auto's kon kiezen, er voortaan maar uit drie kan kiezen.'

Een 'vergroening van het wagenpark' stuit ook op minder verzet bij ondernemingsraden, is de ervaring van Rietveld. En ten slotte heb je een 'dijk van een onderhandelingspositie' bij de plaatselijke dealer.

Sectorpremie
Ook de sectorpremie, een gedeelte van de WW-premie, kan een effectieve besparingspost opleveren. Bedrijven hebben zich ooit in een bepaalde sector ingedeeld, maar de manier van werken kan in de loop der jaren gewijzigd zijn. 'Dat kan betekenen dat daar een ander risicoprofiel aan hangt en dat de premie per sector anders kan zijn.'

Volgens Rietveld is het mogelijk de te veel betaalde premies met terugwerkende kracht terug te halen als je kunt aangeven dat je al langer verkeerd bent ingedeeld.

Altijd maatwerk
Maar wat als 'onzichtbare' maatregelen niet helpen en een bedrijf dreigt om te vallen? Volgens Pentenga overlegt zijn bond in dat geval altijd over de mogelijkheden. 'Als het slecht gaat, vragen wij ook geen 3,5 procent loonsverhoging. Dan houden wij daar ook rekening mee. Wij maken altijd maatwerk.'

Hij kent bijvoorbeeld gevallen van bedrijven die om overeind te blijven twee jaar lang geen loonsverhoging uitbetalen. Dat gebeurt altijd in overleg en de werknemers halen de achterstand wel na twee jaar weer in.

'Je moet er dan wel met zijn allen van overtuigd zijn dat er perspectief is voor het bedrijf. Want wat schiet je ermee op als we de lonen verlagen en werknemers vervolgens met een WW-uitkering op een verlaagd loon zitten.'.

Tijdens de workshop Wijzigen arbeidsvoorwaarden: crime of uitdaging? gaat Rolf Blankemeijer in op mogelijkheden en valkuilen omtrent het wijzigen van arbeidsvoorwaarden. Wat is wenselijk, haalbaar en acceptabel voor alle partijen? Deze workshop is onderdeel van de GIDS Workshopdag.

Meer informatie en aanmelden

Reageer op dit artikel