nieuws

R- en S-zinnen

Geen categorie

Wat zijn R- en S-zinnen?

R- en S-zinnen zijn beknopt geformuleerde gevaarsmeldingen (R: Risk) en aanbevolen voorzorgsmaatregelen (S: Safety). De Europese Unie heeft een lijst opgesteld met genummerde zinnen, die in alle landen van de EU worden gebruikt op verpakkingen van gevaarlijke stoffen. Zo is R-zin 45 in Nederland bekend als ‘Kan kanker verwekken', in Duitsland als ‘Kann Krebs erzeugen', in Frankrijk ‘Peut provoquer le cancer' en in Itali' ‘Pu~ provocare il cancro'. Soms wordt gebruikgemaakt van gecombineerde R- of S-zinnen. Zo betekent de zin R14 ‘Reageert heftig met water', terwijl de betekenis van de zin R15 is ‘Vormt licht ontvlambaar gas in contact met water'. De gecombineerde zin R14/15 betekent: ‘Reageert heftig met water en vormt daarbij zeer ontvlambaar gas'.


Bent u werkzaam in het vakgebied van personeelsmanagement en worstelt u met een vraagstuk op het gebied van arbeidsrecht, sociale zekerheid of pensioenen? Stel dan uw vraag aan de HR Vraagbaak!

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels