nieuws

Acties gemeenteambtenaren breiden zich uit

Geen categorie

Geen parkeercontroles in Den Haag, Utrecht en Haarlem en ophopend straatvuil in Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Gemeenteambtenaren willen een betere cao en laten dat steeds duidelijker blijken. De gemeente Den Haag stapt naar de rechter om een staking van stadsreinigers te voorkomen.

In tegenstelling tot Amsterdam hoeft de gemeente Utrecht niet bang te zijn voor een stad vol afval op 30 april. De Utrechtse reinigingsdienst legt het werk neer van 1 tot en met 5 mei waarmee de dreiging van een staking van de vuilnisophalers en vegers op Koninginnedag van de baan is. De staking begint aan het einde van 30 april precies om middernacht.

Ongeveer 140 ambtenaren van de gemeentelijke diensten Toezicht en Handhaving en de afdeling Parkeren in Utrecht hebben aangegeven woensdag te staken. Dat betekent onder meer dat er geen parkeerbonnen worden uitgedeeld en dat er geen toezicht is voor kleinere vergrijpen op straat. Ook in Den Haag, Haarlem,`Haarlemmermeer en Hoorn hoeven automobilisten woensdag geen parkeergeld te betalen.

Kort geding
De gemeente Den Haag heeft maandag een kort geding aangespannen tegen de Abvakabo en andere vakbonden om een staking van de straatvegers op donderdag en vrijdag te voorkomen. Het geding dient dinsdag. Den Haag vindt een staking op deze dagen onverantwoord omdat er dan na de 'Koninginnenach' en Koninginnedag te veel vuil blijft liggen. Op de avond van 29 april bezoeken meer dan 200.000 mensen de Haagse binnenstad.

De GGD in de hofstad maakt zich ernstig zorgen over de gevolgen als de straatvegers na Koninginnenach hun werk niet doen. 'Het gaat dan niet alleen om de massa's afvalresten op straat. Maar je moet er ook niet aan denken wat er kan gebeuren als de drommen mensen op 30 april bijvoorbeeld in gebroken glas vallen', aldus een woordvoerster van de GGD maandag.

Giro d'Italia
De gemeente Amsterdam haalde vorige week bakzeil bij de rechter. De stad wilde net als Den Haag een staking van de straatvegers voorkomen, maar de voorzieningenrechter wees een stakingsverbod af. De vakbonden besloten maandag dat werknemers van de reinigingsdienst op Koninginnedag 24 uur staken, maar dag erna weer aan het werk gaan. Ze zullen dan wel vanaf 6 mei het werk een week neerleggen.

De gemeente Amsterdam noemde het goede ontwikkeling dat het oorspronkelijke plan – vanaf 30 april een week staken – nu van tafel is. In de week vanaf 6 mei doet zich wel een ander probleem voor: op 8 mei heeft de start plaats van de wielerklassieker Giro d'Italia plaats in de hoofdstad Amsterdam gaat nu kijken wat de gevolgen en voorwaarden van de nieuwe stakingsplannen zijn. Of het opnieuw tot een geding komt, is nog niet bekend.

Roteb
Rotterdam lijkt geen last te hebben van stakende vuilnismannen en -vrouwen. Sterker, bij de gemeentelijke reinigingsdienst Roteb hebben veel werknemers zich vrijwillig aangemeld om op de feestdag betaald te werken, aldus een woordvoerder.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel