nieuws

Arboregels minder belastend voor kleinbedrijf

Geen categorie

Demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) gaat voor kleinere werkgevers de administratieve lasten verminderen in de regels voor goede arbeidsomstandigheden.

Bedrijven met maximaal 25 werknemers wil hij vanaf volgend jaar ontheffen van de plicht een arbeidsdeskundige in te huren bij het in kaart brengen van risico's op de werkvloer.

Donner zei donderdag na afloop van de ministerraad dat de ontheffing voor de kleinere ondernemers naar schatting 83 miljoen euro in lasten en tijd zal schelen.

Risicoinventarisatie
Werkgevers zijn volgens Arboregels verplicht een zogeheten Risicoinventarisatie en evaluatie (RIE) op te stellen. Maar volgens de minister hoeven kleine bedrijven daarvoor geen deskundige in te huren als ze kunnen terugvallen op een standaard risicoinventarisatie die is opgesteld voor hun branche.

Volgens Donner kunnen kleine werkgevers de risico's vaak goed zelf inschatten. Verder wil hij vanaf 2011 regelen dat werknemers de risicoinventarisatie van hun bedrijf kunnen inzien. Volgens hem zijn werkgevers en werknemers samen verantwoordelijk voor goede arbeidsomstandigheden.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel