nieuws

‘Doofpot rond Q-koorts vergrootte probleem’

Geen categorie

De landbouwsector heeft altijd tegengehouden dat er over Q-koorts werd gesproken wanneer het over Nederlands vee ging. De overheid was aanvankelijk niet in staat het gezwijg te doorbreken. Als dat wel was gebeurd, waren de problemen nu niet zo groot geweest. Dat zei Jan Hendrik Richardus van het Erasmus MC te Rotterdam dinsdag 6 april 2010.

Hij promoveerde in 1985 op zijn onderzoek naar Q-koorts. Destijds werd hem en zijn promotor al verzocht het onderzoek niet aan de grote klok te hangen. 'De reden was puur economisch', aldus dinsdag de hoofddocent maatschappelijke gezondheidszorg. Zo kreeg de promotor op bijeenkomsten, borrels en via de telefoon te horen niet te veel ruchtbaarheid aan de resultaten te geven.
Richardus zocht daarom niet actief de media op, maar was wel op radio en tv te horen. Hij verzweeg de feiten niet. 'Q-koorts was toen nog niet zo'n groot probleem. Weinig mensen en dieren waren ziek.'

'Struisvogelpolitiek'
Totdat artsen uit Noord-Brabant aan de bel trokken, omdat er te weinig tegen de bestrijding van de ziekte werd gedaan. Iedereen was compleet verrast toen er een paar jaar geleden een epidemie uitbrak en de omvang steeds groter werd. Al had de overheid de problemen kunnen zien aankomen. Veel dieren hadden last van abortussen. 'Toch heeft de landbouwsector geen duidelijk signaal doen uitgaan, terwijl Q-koorts een potentiële dreiging voor de volksgezondheid is.' Richardus beticht de overheid van 'struisvogelpolitiek'.

Domino-effect
Met de kennis van toen, hadden we beter moeten weten', zei hij naar aanleiding van een artikel in NRC Handelsblad. Hij is nu bang voor een domino-effect. De bacterie die Q-koorts kan veroorzaken, zit helemaal in de natuur. Die verdwijnt niet met het vaccineren van geiten. Hij is bang dat de ziekteverwekkers overslaan op koeien of andere land- of huisdieren. 'De bacterie droogt in en een paar jaar op de grond blijven liggen. Dan kun je de geitenhouderijen op orde hebben, maar op een droge, zonnige dag vliegt de bacterie weer rond en besmet andere dieren en mensen.'

Tweede Kamer
Tot nu toe zijn tien Nederlanders aan de ziekte overleden en duizenden mensen ziek geworden. Donderdag 8 april komt het onderwerp opnieuw aan bod in de Tweede Kamer.

Reageer op dit artikel