nieuws

‘Door nurse practitioners 27 miljoen euro te besparen’

Geen categorie

Nurse practitioners in de huisartsenpraktijk kunnen alleen al door de behandeling van veel voorkomende klachten een besparing leveren van 27 miljoen euro. Dat blijkt uit het rapport 'Nurse practitioners in de huisartsenpraktijk' van het Maastricht UMC+.

Het onderzoeksrapport van de Faculty Health, Medicine & Life Science (FHML) van het Maastricht UMC+ berekent dat 70 procent van de klachten in de huisartsenpraktijk vaak voorkomende klachten zijn. De Nederlandse bevolking (16 miljoen inwoners) heeft 1,9 keer per jaar een huisartsenconsult.

Kostenreductie
Hoewel de consulten van de nurse practitioner langer duren en er sprake is van meer vervolgconsulten, zijn deze consulten significant goedkoper dan de huisartsenconsulten. De kostenreductie door het inzetten van nurse practitioners is gemiddeld 2,95 euro. Ga je uit van een schatting met 30 procent vaak voorkomende klachten, dan bespaar je dus 27 miljoen euro op jaarbasis.

Zelfstandig afhandelen
Erna Vrijland, bestuurslid V&VN Nurse Practitioners, was aanwezig bij de presentatie van het onderzoeksrapport en nam deel aan het debat: 'In dit promotieonderzoek is er alleen nog maar gekeken naar veel voorkomende klachten als KNO/hoesten,dermatologie, onderste extremiteiten en urologie/gynaecologie. Ik werk als verpleegkundig specialist in een huisartsenpraktijk in Delft en ik doe het inloopspreekuur. Ik, en meer nurse practitioners/verpleegkundig specialisten in de regio Delft en in Groningen, zien ook patiënten met andere gezondheidsklachten. Eigenlijk doen wij de triage aan de voordeur van de huisartsenpraktijk. Veel klachten kunnen we geheel zelfstandig afhandelen. Het deel dat naar dat de huisarts moet, zijn de meer complexere gezondheidsklachten. Ook daarbij kunnen wij heel goed eerst voorwerk doen, zoals de eerste anamnese afnemen en lab aanvragen.' (Bron: VenVN)

Reageer op dit artikel