nieuws

Eis zes jaar cel voor ex-topman Icare

Geen categorie

Tegen de 61-jarige Bart V. uit Zuidhorn is vrijdag 16 april 2010 voor de rechtbank in Assen een celstraf van zes jaar geëist. De man wordt verweten als ex-topman van Icare Thuiszorg de stichting voor miljoenen te hebben opgelicht. Tevens legt het Openbaar Ministerie de man witwassen van geld en belastingfraude ten laste.

Tegen medeverdachte Jan B. (52) uit het Spaanse St. Aniol is 30 maanden cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk, geëist voor zijn aandeel in deze fraudezaak. De officier van justitie vindt dat V. het schadebedrag van 5,4 miljoen euro aan de benadeelde partij Thuiszorg Icare moet terugbetalen. De aanklager kondigde aan in een later stadium met een ontnemingsvordering te komen.

Kwalijk
De aanklager bestempelde V. en B. als de hoofdrolspelers in deze fraudezaak. De officier noemde het kwalijk dat zij uit financieel gewin geld dat bestemd is voor hulpbehoevenden in de maatschappij in eigen zak hebben gestoken. Zij vergaarden geld door de manier waarop Thuiszorg Perfect en de Thuiszorgwinkels werden verkocht.

Riant salaris
V. onthield de medebestuursleden van de raad van bestuur de juiste informatie en spiegelde hun een verkeerde stand van zaken voor. V. was in de periode 1998 tot 2005 bestuursvoorzitter. Hij genoot een riant salaris. In de laatste periode had hij een inkomen van 220.000 euro. Bovendien ontving hij bij zijn vertrek in 2005 een gouden handdruk van 969.000 euro, terwijl Icare dat jaar een negatief resultaat van 4 miljoen euro boekte.
Het omvangrijke proces begon dinsdag 13 april 2010 in Assen.

Bedreiging
Bart V. werd tijdesn de reachtszaal ook beschuldigd van bedreiging. Die beschuldiging komt van Lies F. Zij zegt door Bart V. gedwongen te zijn mee te werken aan vastgoedtransacties die ze niet wilde doen. Ze zegt door V. te zijn bedreigd en afgeperst. Volgens het openbaar ministerie heeft Lies F. valse verklaringen opgesteld om de waarde van panden te verhogen. De officier noemde haar een 'brutale oplichtster'. Tegen Lies F. is 18 maanden cel geëist.

Zie ook:
Bart V., oud-topmanThuiszorg Icare, voor de rechter
Icare doet aangifte tegen ex-bestuurder
Icare-topman in april 2010 voor rechter

Reageer op dit artikel