nieuws

‘Geen sprake van rem op kredietverlening’

Geen categorie

Banken zijn allerminst onwillig om bedrijven kredieten te verlenen. Elf procent van de Nederlandse bedrijven heeft vorig jaar een krediet aangevraagd bij een bank én gekregen, tegen vijf procent van de bedrijven die krediet heeft aangevraagd en waar dat is geweigerd. Marktonderzoekbureau Heliview betitelt de veelbesproken onwilligheid van banken om kredieten te verschaffen als een fabel, schrijft De Accountant.

Dat blijkt uit een persbericht van Heliview over de uitkomsten van de Bancaire Diensten Monitor, een grootschalig jaarlijks onderzoek onder 1.700 Nederlandse bedrijven. Het onderzoek van Heliview is uitgevoerd in december en januari. Deze conclusie staat echter haaks op die van andere onderzoeken, zoals dat van EIM. Dit onderzoeksbureau constateerde in maart een veel lager succespercentage onder bedrijven die bij banken aanklopten voor krediet.

Opzet onderzoeken
"Normaal gesproken verspreiden wij geen persberichten over onderzoek voor onze klanten", zegt Thanassis Vassiliadis van Heliview. "Dit onderzoek is bedoeld voor banken. Maar in de media zag ik steeds meer berichten staan over banken die geen kredieten willen verlenen." Dat EIM tot andere constateringen komt, verklaart Vassiliadis uit de verschillende onderzoeksmethoden. "Het vergelijken van onderzoek is lastig, maar volgens mij heeft EIM een lagere steekproef gehouden. Wij hebben onderzoek onder 1.700 ondernemers gehouden en we hebben heel diep doorgevraagd. Er zijn schrijnende gevallen van afgewezen kredietaanvragen, maar die deden zich vooral voor in 2008 en de eerste maanden van 2009. Toen waren banken bezig om zelf uit de crisis te komen. Maar ik heb het gevoel dat dit nu veel minder het geval is."

Van de elf procent die in 2009 een bankkrediet heeft gekregen, betrof zeven procent een verlenging van een bestaand krediet, vier procent was een geheel nieuwe aanvraag van bankkrediet, volgens Heliview. De verdeling van de aanvragen voor liquiditeits- dan wel investeringskredieten is gelijk. Nieuwe kredietaanvragen zijn voor zeventig procent bedoeld voor investeringen. Een vijfde van de geweigerde kredietaanvragen betrof een verlenging van het bestaande krediet. Van alle geweigerde kredieten was de helft bedoeld voor liquiditeit. Daaruit concludeert Heliview dat veel kredietaanvragen bedoeld zijn om te overleven. Zeventien procent van de bedrijven die geen bankkrediet konden krijgen, melden dat de weigering geen noemenswaardige consequenties hadden. Bijna de helft zette de investering stop en 46 procent organiseerde het debiteurenbeheer strakker.

Lia Smid van EIM geeft aan dat het eigen onderzoek moeilijk vergelijkbaar is met dat van Heliview. "Wij onderzochten alleen het mkb, maar ik heb niet kunnen opmaken of Heliview ook grote ondernemingen heeft onderzocht. Als dat namelijk het geval is, krijg je een heel ander beeld. Kleine bedrijven zijn minder handig in het aanvragen van krediet."

Reageer op dit artikel