nieuws

Gemeente wil geen staking vanaf Koninginnedag

Geen categorie

De gemeente Amsterdam spant een kort geding aan om te voorkomen dat de gemeentereiniging vanaf 30 april een week gaat staken. Dat maakte de gemeente dinsdag bekend.

Amsterdam stelt dat de staking van de vuilnismannen een onaanvaardbaar groot risico vormt voor de openbare orde en veiligheid.

In de aangekondigde stakingsperiode zijn er veel grote evenementen gepland die veel afval opleveren, zoals Koninginnedag, Bevrijdingsdag en de eventuele huldiging van Ajax. De hoofdstad bereidt zich eveneens voor op de start van de Giro d'Italia op 8, 9 en 10 mei.

Als het afval blijft liggen, kunnen volgens de gemeente brandweer, politie en ambulances niet overal op tijd komen. Ook openbaar vervoer ondervindt hinder van de afvalberg.

Betere cao
De stakende vuilnismannen eisen van de gemeente een betere cao en meer loon. De vakbonden liggen al maanden met de gemeenten in de clinch over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren.

De bonden eisen een loonsverhoging van 1,5 procent. Ook in Utrecht en Den Haag willen de reinigingsdiensten rond 30 april een of meerdere dagen staken.

10 mei
De gemeente Amsterdam heeft in een gesprek de vakbonden dringend verzocht niet voor 10 mei te staken. De vakbonden waren daar niet toe bereid. Waarnemend burgemeester Lodewijk Ascher betreurt het dat een kort geding nodig is om een chaos op Koninginnedag te voorkomen.

Niet alleen de vuilnismannen in Amsterdam gaan staken. Ook de toezichthouders bij de stadsdelen leggen het werk neer. 'Dat betekent dat er, juist in een periode waarin dat hard nodig is, minder handhavers in de openbare ruimte zijn', aldus een gemeentewoordvoerster.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel