nieuws

Gepensioneerden krijgen zetel in fondsbestuur

Geen categorie

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil gepensioneerden het recht geven op een zetel in het bestuur van bedrijfstakpensioenfondsen om ze meer invloed op het beleid te geven.

Dat blijkt uit een wijzigingsvoorstel van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt dat hij dinsdag met steun van PvdA en ChristenUnie heeft ingediend op een initiatiefwetsvoorstel van VVD en D66.

Keuze
VVD en D66 hebben een wetsvoorstel gemaakt, waarin staat dat gepensioneerden altijd vertegenwoordigd moeten zijn in het bestuur. Omtzigt wil ouderen de keuze geven: of in het bestuur naast de huidige werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers, of plaatsnemen in een versterkte deelnemersraad.

Volgens VVD-Kamerlid Stef Blok en zijn D66-collega Fatma Koser Kaya lijkt de Kamer met het amendement van het CDA in ieder geval hun wetsvoorstel te steunen. Maar het is wel een minder resultaat dan ze graag zien.

Door de aanpassing van Omtzigt zouden ouderen recht krijgen op één zetel in het bestuur, terwijl VVD en D66 een evenredige deelname willen van werkgevers, vakbonden en gepensioneerden.

Belangen
CDA-minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) noemde het amendement van zijn partijgenoot Omtzigt 'beter uitvoerbaar' dan het initiatief van VVD en D66.

Donner zegt al langer dat hij niet standaard in fondsbesturen vertegenwoordigers van gepensioneerden wil, omdat teveel belangen goede besluitvorming in de weg kunnen staan. Ook stelde hij dat het ene fonds vergrijsder is dan het andere.

Het amendement van het CDA is volgens de minister in lijn met zijn eerdere pleidooi voor meer deskundigheid in de besturen en versterking van de medezeggenschap. Bijvoorbeeld door de deelnemersraad met het verantwoordingsorgaan samen te voegen.

Eerste stap
Omtzigt noemde zijn amendement een eerste stap in de versterking van de medezeggenschap en deskundigheid in de fondsen voor de oudedagsvoorziening. Daarbij zei hij met PvdA-collega Patricia Linhard ook achter de verdere pensioenhervormingen te staan die Donner al geopperd heeft.

Volgens Omtzigt is met de economische crisis en vergrijzing breder draagvlak nodig voor maatregelen om pensioenen zeker te stellen voor de toekomst. De CDA'er en Linhard vinden dat ook meer jongeren en vrouwen in de versterkte deelnemersraden moeten. Daartoe diende Omtzigt nog een motie in.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel