nieuws

Kans politiek geweld rond verkiezingen

Geen categorie

Er bestaat een kans dat het islamdebat rond de verkiezingen de komende maanden leidt tot ‘politiek gemotiveerd geweld'. Wat de risico's op dat vlak betreft moet meer dan in andere situaties ook rekening gehouden worden met radicaliserende eenlingen van uiteenlopende signatuur. Dat concludeert Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) Erik Akerboom, zo heeft minister Ernst Hirsch Ballin […]

Er bestaat een kans dat het islamdebat rond de verkiezingen de komende maanden leidt tot ‘politiek gemotiveerd geweld'. Wat de risico's op dat vlak betreft moet meer dan in andere situaties ook rekening gehouden worden met radicaliserende eenlingen van uiteenlopende signatuur. Dat concludeert Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) Erik Akerboom, zo heeft minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Uit de dreigingsanalyse van de NCTb blijkt dat de kans op een aanslag tegen Nederlandse doelen in enkele landen en regio's waar aan al-Qaeda gerelateerde groeperingen opereren, groter is dan in Nederland zelf. Het dreigingsniveau voor Nederland blijft uiteindelijk beperkt. Dat betekent dat de kans op een aanslag tegen Nederland relatief gering is, maar ook niet geheel is uit te sluiten.

De mogelijk grote veranderingen in de politieke machtsverhoudingen in Nederland kunnen tot gevolg hebben dat er conflicten ontstaan door het versterken van tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen of politieke partijen. Daarom bestaat er een zeker risico dat Nederland in de komende maanden geconfronteerd zal worden met politiek gemotiveerd geweld, stelt Akerboom. Meer dan anders moet er rekening mee worden gehouden dat dit gevaar uit verscheidene hoeken kan komen.

Reageer op dit artikel