nieuws

Kostenbesparingen in de zorg zonder kwaliteitsverlies

Geen categorie

ZonMw heeft op 1 april 100 kostenbesparende ideeen voor de preventieve, curatieve en langdurige zorg gepresenteerd.

Ze zijn aangeboden als input voor de ambtelijke werkgroepen die ook op 1 april met hun bezuinigingsvoorstellen naar buiten kwamen. Met deze projecten kan met minder geld dezelfde kwalitatieve zorg geboden worden.
Op kleine schaal zijn besparingen al aangetoond, de volgende stappen zijn verder onderbouwen en breder implementeren. Het veld heeft al belangstelling getoond om de ideeën in de eigen praktijk toe te passen.

Voorbeeld
Een aansprekend voorbeeld is dat röntgenfoto's bij acute buikklachten geen extra relevante diagnostische informatie geven. Ze zijn dus niet nodig en het afschaffen van deze overbodige zorg bespaart geld.

Meer informatie:
– rapport 'Kostenbesparende projecten – Quickscan van ZonMw programma's'
Bijlage Kostenbesparende projecten

Reageer op dit artikel