nieuws

‘Meer arbeidscontracten met open einde’

Geen categorie

De strikte scheiding tussen werknemers met een tijdelijk en een vast contract moet verdwijnen. Dat bepleiten economen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een woensdag gepresenteerd rapport.

De economen van het IMF stellen voor meer werknemers een contract voor onbepaalde tijd te geven, waarbij ze geleidelijk meer rechten opbouwen. Volgens het IMF is in veel landen een gescheiden arbeidsmarkt ontstaan.

Aan de ene kant staan werknemers met een vast contract, die recht hebben op bijvoorbeeld scholing en een uitkering bij ontslag. Aan de andere kant staan werknemers met een tijdelijk contract, die nauwelijks of geen rechten opbouwen.

Toenemende druk
Die ongelijkheid en het feit dat vooral werknemers met een tijdelijk contract hun baan verloren tijdens de recessie, zorgen er volgens de economen voor dat in veel landen de druk toeneemt om flexibele arbeid tegen te gaan.

Daardoor dreigen ook de voordelen van de flexibele arbeidsmarkt, die bedrijven in staat stelt snel te reageren op veranderingen in de economie, te verdwijnen, waarschuwt het IMF.

Glijdende schaal
Om dit te voorkomen en het gat tussen vast en tijdelijk personeel te overbruggen, pleit het IMF voor de invoering van een glijdende schaal. Daarbij krijgen meer werknemers een contract voor onbepaalde tijd, waarbij hun rechten op een ontslagvergoeding, werkloosheidsuitkering en scholing toenemen gedurende de tijd dat ze bij het bedrijf werkzaam zijn.

'Dit verkleint de onzekerheid voor bedrijven, verlaagt de kosten van ontslagbescherming en vergroot de flexibiliteit, zonder een gescheiden arbeidsmarkt te creëren', concluderen de onderzoekers.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel