nieuws

Meer uitkeringen wegens arbeidsongeschiktheid

Geen categorie

Voor het eerst in bijna zeven jaar is het aantal uitkeringen wegens arbeidsongeschiktheid iets toegenomen. In het laatste kwartaal van 2009 werden iets meer uitkeringen toegekend dan er werden beëindigd.

In totaal ontvingen toen 834.000 mensen een arbeidsongeschiktheidsuitkering, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag heeft gepubliceerd.

WAO-uitkeringen
De meeste uitkeringen – ruim 500.000 – worden nog steeds verstrekt op basis van de WAO, die inmiddels is vervangen door de strengere WIA.

Sinds 2004 komen er geen nieuwe WAO'ers meer bij en worden ook geen nieuwe uitkeringen meer verstrekt op basis van de WAZ, de WAO voor zelfstandigen. Het aantal daalt gestaag met circa 3100 per maand. Wanneer iemand 65 wordt, houdt de uitkering op. Mensen krijgen dan AOW.

WIA en Wajong
De afgelopen twee jaar nam het aantal mensen met een uitkering op basis van de WIA of de Wajong (voor jonggehandicapten) toe met gemiddeld 2800 per maand. In het vierde kwartaal van 2009 liep dat op tot 3600 per maand.

De afgelopen twaalf maanden zijn er ruim 13.000 Wajongers en twintigduizend mensen met een WIA-uitkering bijgekomen, aldus CBS-econoom Michiel Vergeer. Het effect van de strengere WIA lijkt te zijn uitgewerkt, merkt hij op naar aanleiding van de jongste cijfers.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel