nieuws

Onder professoren

Geen categorie

Ik ben groot voorstander van het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. Ik heb daar een aantal argumenten voor die volgens mij redelijk overtuigend zijn. Maar volgens de Tilburgse hoogleraar Harrie Verbon moet ik zeker niet vergeten te vermelden dat afschaffing ingaat tegen mijn directe persoonlijke financiële belang. Dat zou mijn standpunt nog sterker maken.

Harrie Verbon is hoogleraar openbare financiën aan de Universiteit van Tilburg. Hij heeft op joop.nl een stukje geschreven over de wiebeligheid van het aantal miljarden dat we met z'n allen zouden moeten gaan bezuinigen. Strekking: 35 miljard of 29 miljard of 65 miljard: op welk getal je uitkomt, hangt af van een paar details in je aannames voor de komende tientallen jaren. Met andere woorden: dit is (bijna) niet na te rekenen luchtfietserij, want niemand kan weten wat er de komende decennia gebeurt.

Verbon heeft het vooral gemunt op zijn Tilburgse collega Lans Bovenberg, die in de Volkskrant  schreef dat het bedrag van 29 miljard dat het Centraal Planbureau berekende veel te laag is. Bovenberg wil 65 miljard euro bezuinigen. Verbon: 'Om 65 miljard euro te bezuinigen, is heel wat afbraakbeleid nodig. Bovenberg, zelf voorzien van een Balkenende+ inkomen en dito-huis, vindt dat beperking van de hypotheekrenteaftrek in ieder geval geen onderdeel van die bezuinigingen zou mogen zijn.'

Het moet heel gezellig zijn aan de Tilburgse universiteit. Waar de ene hoogleraar suggereert dat de andere hoogleraar geen mening zal verkondigen die ingaat tegen zijn directe persoonlijke, financiële belang. Dat de beste man, met andere woorden, niet integer is, of, met weer een ander woord, corrupt.

Dat vind ik een zielige, moedeloze blik op wat het menselijk brein vermag. Je hoeft niet meer te luisteren naar wat bankiers over bonussen te berde brengen. Je wilt weten of journalisten die schrijven over bonussen zelf ooit een bonus hebben gehad (ja, dat hebben ze). Je kunt de plannen van topambtenaren over bezuinigingen op de ambtenarij niet serieus nemen, et cetera.

Weg met de hypotheekrenteaftrek, daar ging het me om. Als ik mag kiezen tussen (1) een verpleegkundige die tijd heeft voor zijn/haar patiënten en (2) een tot perversiteiten leidende vervorming van de huizenmarkt, dan hoef ik niet echt lang na te denken.

De protesten tegen het afschaffen zijn raar, maar dat krijg je als je rare dingen wilt afschaffen. Belangrijkste bezwaar: de woningmarkt zou instorten. Ja, nou en? Voor het goede begrip: het gaat dus om een markt die is gebaseerd op het weghalen van miljarden euro's (belastinggeld) bij niet-huizenbezitters. Dat geld gaat naar banken (hogere hypotheken), naar makelaars (hogere provisies) en naar huizenbezitters (hogere verkoopprijzen). Sinds wanneer is het een overheidstaak zo'n ongelijkheid bevorderende markt overeind te houden?

Woonde ik in een huurhuis, dan zijn deze argumenten volgens Harrie Verbon weinig waard. Ik verkondig toch alleen maar iets wat in mijn eigen financiële straatje past? Maar ik woon in een koophuis: per jaar gaat het mij 2000 euro kosten als de hypotheekrenteaftrek wordt afgeschaft. Tjonge, wat een goede argumenten zijn het nu ineens.

Geert Dekker

Reageer op dit artikel