nieuws

Ontslagleeftijd defensie blijft voorlopig zestig

Geen categorie

Defensie stelt de discussie over een verhoging van de ontslagleeftijd van militairen voorlopig uit. Dat heeft demissionair staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) woensdag toegezegd in een brief aan de vakbonden.

Nu staat de ontslagleeftijd voor defensiepersoneel op zestig jaar. Volgens De Vries is dat niet meer te handhaven. Toch zet hij dit punt tijdens het overleg over een nieuwe cao even in de ijskast, omdat met de val van het kabinet het besluit over het verhogen van de AOW-leeftijd is doorgeschoven naar het volgende kabinet.

Crisis
Een ander belangrijk pijnpunt voor de vakbonden blijft echter nog wel op tafel liggen: door de economische crisis is er volgens de staatssecretaris geen ruimte om toelagen en salarissen te verhogen. De Vries wil het overleg met de bonden, dat ruim een maand geleden vastliep, snel hervatten.

Geparkeerd
Voorzitter Jan Kleian van de militaire vakbond ACOM (CNV) is op zich blij dat De Vries de discussie over de ontslagleeftijd nu even parkeert. Kleian vreest echter dat het gezien de politieke discussie hierover 'uitstel van executie' is.

Geen opening
De vakbonden bekijken binnenkort of de brief van De Vries voldoende grond biedt om weer te gaan overleggen met de bewindsman. Vakbond AFMP (FNV) is daar al uit. 'Deze brief biedt geen opening', zei voorzitter Wim van den Burg in een reactie. De bond gaat de leden informeren over de stand van zaken en kijken of ze mogelijk in actie komen. Militairen mogen niet staken. Wel kunnen ze bijvoorbeeld een werkvergadering of poortacties houden.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel